Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Termín zasadnutia s Matíkom z kauzy tunelovania nebankoviek bol zrušený

(Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA- Verejné zasadnutie s posledným žijúcim z trojice odsúdených konateľov skrachovaných nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest Františkom Matíkom, ktorý sa pokúšal o podmienečné prepustenie na slobodu, Okresný súd v Trnave zrušil.

"Termín verejného zasadnutia vytýčený na pondelok bol zrušený a bol nariadený nový termín na 1. marca," informovala hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová. Bývalým Špeciálnym súdom (ŠS) bol Matík odsúdený na 11,5-ročné väzenie v januári 2007. Nastúpil na trest až v roku 2016. Dlhé roky bol na úteku. Podarilo sa ho po dlhodobej pátracej činnosti zadržať koncom januára 2015 s falošnými dokladmi v Srbsku. Po roku ho prepravili letecky na Slovensko.

Matík sa v apríli 2016 na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, neúspešne dožadoval obnovy konania. Spoločne s Matíkom ŠS odsúdil ďalších konateľov Mariána Šebeščáka a Vladimíra Fruniho. Šebeščáka odsúdil ŠS a následne aj Najvyšší súd (NS) SR na sedem rokov odňatia slobody, keďže spolupracoval, Fruniho a Matíka na 11,5 roka. Fruniho a Šebeščáka predtým v roku 2002 vydali na Slovensko chorvátske úrady.

Fruni zomrel v marci 2017 vo Veľkej Británii. Strávil za podvod na nebankovky vo väzení viac ako deväť rokov, podmienečne ho prepustili v júli 2011. Šebeščák zomrel v Prahe v januári 2012. Bol svedkom v kauze podvodu na nebankovky, kde bol hlavným obžalovaným v roku 2020 na deväťročný trest odňatia slobody právoplatne odsúdený Jozef Majský. Aktuálne je už vo väzení v Prahe.

Viac o téme: TunelovanieKauzaZasadnutieNebankovkyFrantišek Matík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu