Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prečo by ste nemali jesť po šiestej večer: RIZIKO, o ktorom ste určite nevedeli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Štúdia vedcov z Kolumbijskej univerzity potvrdila, že následky pravidelného neskorého večerného konzumovania jedla sa môžu časom prejaviť v podobe srdcovo-cievnych ochorení. Vo svojej záverečnej správe odborníci označili večeranie po 18. hodine za faktor ohrozujúci zdravé fungovanie srdca. Následky neskorého večerania tak zaradili na zoznam rizikových činiteľov spoločne s fajčením, obezitou či nedostatkom fyzickej aktivity.

Tím okolo doktorky Noury Makaremovej porovnával rizikové faktory spôsobujúce srdcové ochorenia. Výsledky štúdie, do  ktorej bolo zapojených 112 žien, prezentovali na zasadnutí organizácie American Heart Association vo Philadelphii.

Uvádzajú v nich, že vhodný výber a načasovanie večerného jedla by mohli ovplyvniť a najmä znížiť riziko srdcových ochorení. Respondentky, ktoré pravidelne večerali po 18. hodine, mali totiž vyšší krvný tlak, vyšší index telesnej hmotnosti (BMI) a vyššiu hladinu cukru v krvi v porovnaní s tými, ktoré konzumovali posledné jedlo dňa pred šiestou hodinou večer.

Prečo by ste nemali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa Makaremovej sa prístupy životného štýlu spájané s prevenciou srdcovo-cievnych ochorení až doteraz zameriavali na to, čo a koľko účastníci výskumov konzumovali. Nikdy sa však nezohľadňoval časový faktor. Práve preto si myslí, že je táto štúdia prínosná a otvára priestor pre ďalšie skúmanie.

Ženy, ktorých vekový priemer dosahoval 33 rokov, sa podrobili testovaniu na začiatku pozorovania a potom po roku. Počas tohto obdobia si viedli elektronický denník, v ktorom zaznamenávali čas a množstvo jedla skonzumovaného každý deň. Výsledky potvrdili, že každý jeden percentuálny nárast kalórií spotrebovaných vo večerných hodinách ohrozil zdravú funkciu srdca. Podobné zistenie sa vyskytlo pri každom jednom percentuálnom zvýšení kalórií spotrebovaných po 20. hodine, čo iba podporilo predchádzajúce zistenia.

Vedci nešpecifikovali, akú dávku kalórií respondentky skonzumovali vo večerných hodinách, ale vo všeobecnosti sa odporúča, aby to nebolo viac ako 30 percent z kalórií prijatých počas dňa. "Neskorá večera, ktorá je výsledkom moderného života, je v rozpore s našimi prirodzenými biologickými hodinami. Zaviedli sme 24-hodinový životný cyklus. Prirodzené je jesť cez deň a v noci spať. Náročná pracovná doba to však nedovoľuje, čo si v konečnom dôsledku vypýta daň v podobe zdravotných komplikácií," vysvetlila Makaremová.

Prečo by ste nemali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Práve správne načasované stravovanie a kontrolovaný podiel kalórií vo večerných hodinách môže byť jednoduchým spôsobom, ako znížiť riziko srdcových chorôb. Podľa výskumníčky neskoré pravidelné večeranie po 18. hodine ohrozuje zdravé fungovanie srdca rovnako ako fajčenie, nedostatočná fyzická aktivita, obezita alebo zvýšený cholesterol.

Štúdia sa síce nezamerala na mužov, ale podobné predchádzajúce výskumy týkajúce sa silnejšieho pokolenia priniesli podobné výsledky. Napríklad vedci z Harvardu v roku 1992 urobili experiment, do ktorého sa zapojilo 27 000 respondentov. Ten potvrdil, že u mužov pravidelne sa oddávajúcim polnočnému občerstveniu bolo o 55 percent vyššie riziko koronárnych srdcových chorôb než u tých, ktorí tak neurobili. Štúdia uverejnená v roku 2016 zistila, že večerné a nočné zajedanie je veľmi nebezpečné, pretože zvyšuje krvný tlak, ktorý by mal pred spaním klesnúť najmenej o 10 percent.

Viac o téme: VečeraObezitaSrdcovo-cievne ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu