Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Dovolenkári jasajú: 4600-ročná atrakcia v Egypte je konečne sprístupnená

Archeológom sa podarilo sprístupniť časť tzv. Lomenej pyramídy. Zobraziť galériu (4)
Archeológom sa podarilo sprístupniť časť tzv. Lomenej pyramídy. (Zdroj: SITA/AP)

DAHŠÚR - Archeológom sa podarilo sprístupniť časť tzv. Lomenej pyramídy, ktorá sa nachádza v meste Dahšúr južne od hlavného mesta. Veria, že otvorené chodby a komory sa stanú cieľovou destináciou turistov, ktorí vyhľadávajú najmä pyramídy v Gíze. Lákadlom pritom môžu byť aj miestne bohaté pohrebné náleziská plné zaujímavých artefaktov.

Lomená pyramída vysoká 101 metrov sa nachádza v meste Dahšúr a je obklopená púšťou. Zaujímavá stavba, ktorej múry sa v hornej polovici stien lámu, bola známa od roku 1965. Archeológom sa podarilo nedávno otvoriť pre verejnosť nové priestory a turisti môžu teraz zostúpiť takmer osemdesiatmetrovým tunelom k dvom komorám a obdivovať posledné miesto odpočinku faraóna Snofrua.

Súčasťou stavby starej 4600 rokov je aj vedľajšia osemnásťmetrová pyramída, ktorá bola postavená pre jeho manželku Hetepheres a po prvý raz ju otvorili v roku 1965. Vzhľad Lomenej pyramídy je nezvyčajný a odlišný od ostatných navštevovaných egyptských pyramíd.  

Archeológom sa podarilo sprístupniť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prvých 49 metrov si do značnej miery udržalo hladký vápencový plášť a sú postavené v strmom uhle 54 stupňov. V hornej časti sa steny zužujú na uhol o veľkosti 43 stupňov. „Architekti zrejme zmenili uhol, keď sa v konštrukcii začali objavovať trhliny,“ vysvetľuje Mostafa Waziri z Najvyššej rady Egypta. „Predpokladáme, že za vznikom tohto problému je použitie mäkkej kremičitej hliny.“

Archeológom sa podarilo sprístupniť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Miestni teraz dúfajú, že sprístupnené priestory prilákajú do Dahšúru turistov, ktorých cieľom je zvyčajne Káhira vzdialená približne 30 kilometrov. Ide pritom o lokalitu, v ktorej bolo objavených veľa bohatých hrobiek.

Archeológom sa podarilo sprístupniť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nájdené boli drevené pohrebné masky a múmie z obdobia rokov 664 - 332 pred n.l. Archeológovia naďalej pokračujú vo svojej práci a narážajú na ďalšie náleziská. „Našli sme aj veľké kamenné bloky, vápencové a žulové fragmenty, ktoré svedčia o prítomnosti starovekých hrobov,“ uviedol Waziri.

Viac o téme: EgyptPyramída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu