Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Baníci kopali, aby našli drahokamy: Namiesto nich objavili prehistorické monštrum

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ALBERTA - Skupina baníkov, ktorí v kanadskej Alberte hľadajú drahokamy, našla celistvú kostru starovekého dravého morského plaza. Kostra meria neuveriteľných takmer sedem metrov. Exemplár skončil v Kráľovskom Tyrrelovom múzeu paleontológie.

Začiatkom tohto roka baníci pracujúci pre spoločnosť Enchanted Designs Limited kopali v geologickom útvare známom ako Bearpaw Formation. Túto oblasť počas neskorého obdobia kriedy, pred 70 miliónmi rokov, zaplavila voda. Baníci pátrali po amolite, farebnom drahokame tvorenom skamenenými zvyškami mäkkýša, ktorý kedysi dominoval krajine. 

Amolit
Zobraziť galériu (2)
Amolit  (Zdroj: Getty Images)

Vzhľadom na množstvo morských živočíchov, ktoré pred miliónmi rokov obývali túto časť Kanady, baníci nie sú príliš prekvapení, keď narazia na podivné skamenené plazy. Nie je však bežné, aby objavili celistvú, niekoľko metrov dlhú kostru morského plaza nazývaného mosasaurus. V minulosti toto zviera dominovalo potravinovému reťazcu. "Máme všetko, od hlavy až po koniec chvosta," pochválil sa Donald Henderson z múzea paleontológie v meste Drumheller, kde je v súčasnosti kostra vystavená. 

Monštrum z Antarktídy: Vedci odhalili megaplaza, ktorý bol najväčší svojho druhu na svete

Hoci je mosasaurus z rodu jašterov už dávno vyhynutý, niektorí z jeho najbližších príbuzných sa stále potulujú po Zemi vo forme hadov či jašteríc. Henderson sa domnieva, že v minulosti existovalo 38 druhov gigantických jašterov, všetky však vyhynuli pred 66 miliónmi rokov spoločne s dinosaurami.

Viac o téme: KanadaBaníciDinosaurusObjavMososaurus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu