Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedcov ohromila kvalita vlasov egypských múmií: RECEPT na krásne kadery starovekých žien

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke)

MOSKVA - Ruskí experti pri skúmaní múmií našli starodávne zvyšky vlasov staré viac ako 3000 rokov. Vlasy podrobne preskúmali, aby zistili, ako je možné, že vydržali v takom dokonalom stave taký dlhý čas. Tajomstvo spočíva v odlišnom balzame, ktorý sa od toho telového značne líšil.

Vlasy egyptských šľachtičných spred 3000 rokov analyzoval tím expertov v moskovskom Kurčatovskom inštitúte. Vedci hľadali odpoveď na to, ako je možné, že aj napriek tisícročiam zostali v dobrom stave. Tajomstvom je balzam, ktorý vlasy chránil. Pozostával z hovädzieho tuku, ricínového oleja, včelieho vosku, borovicovej gumy a aromatického pistáciového oleja. "Bolo úžasné vidieť tak dobre zachované vlasy. Vedeli sme, že je to vďaka špeciálnym balzamovacím prípravkom, ale chceli sme vedieť konkrétny recept," viedol Viktor Požidajev, vedúci výskumný pracovník oddelenia biotechnológie a bioenergetiky v inštitúte. 

Vedcov ohromila kvalita vlasov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na odhalenie zloženia balzamu výskumníci použili hmotnostnú spektrometriu. Tento objav bol súčasťou rozsiahleho výskumu múmií, ktorý sa realizoval v Štátnom múzeu výtvarného umenia v Puškinovom múzeu v Moskve. Moderná technológia, ako je pozitrónová emisná tomografia a počítačová tomografia, umožňuje vedcom "rozbaľovať" staroveké múmie bez toho, aby porušili najvrchnejšiu vrstvu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP/Hamada Elrasam)

"Na obrazovke počítača sme videli, že niektoré časti mumifikovaných tiel sú naplnené objektami, ktoré tam boli vložené počas mumifikácie," prezradil Sergej Kartašov z Kurčatovskéhho inštitútu. Podľa jeho predpokladov ide o rolky z tkaniny a prípadne tiež o rituálne doplnky.

Viac o téme: MúmiaBalzamVlasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu