Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ženy z celého sveta chudnú vďaka Instagramovej diéte: Riadili sa jedinou vecou

Z Emmy je teraz poriadna kočka Zobraziť galériu (6)
Z Emmy je teraz poriadna kočka (Zdroj: Instagram/popeemma)

SYDNEY - Keď sa hmotnosť žien priblíži k varovným číslam, veľa z nich si uvedomí, že je ohrozené ich zdravie a spôsob riešenia hľadajú na sociálnej sieti. Z príspevkov sa tak stávajú návody na chudnutie a zdravý životný štýl. Ale ako to funguje naozaj? Môžu takto zvolené postupy naozaj pomôcť? Odpovede laikov a odbornej verejnosti sa v niečom zhodujú a v niečom líšia.

Príspevky Emmy Popeovej môžu byť pre ľudí s nadváhou veľmi motivačné, pretože tejto žene z Texasu sa podarilo za posledné štyri roky schudnúť úctyhodných 65 kg. Z bacuľky vážiacej 144 kg sa tak stala atraktívna žena. Po úvahách nad spôsobom chudnutia sa inšpirovala diétou odporúčanou na Instagrame. Svoje štvorročné úsilie pravidelne zverejňovala spolu s fotkami jedál, ktoré pravidelne konzumovala a na tento spôsob nedá dopustiť.

Ženy z celého sveta
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram/popeemma)

Emmin prípad však nie je jediný. Na cestu Instagramovej diéty sa dala aj Kerry Swiftová, ktorá svoj príbeh zverejnila v roku 2016, kedy úspešne zhodila 38 kilogramov. "Videla som iných ľudí, ktorí používajú Instagram ako potravinový návod. Vtedy som si uvedomila, aké je dôležité byť zodpovedný za to, čo jeme," uviedla. Pokušenie vrátiť sa na staré chodníčky ju vraj veľmi lákalo, ale keď si uvedomila, koľko ľudí ju sleduje na sociálnej sieti, vždy ju to nakoplo a nepodľahla. 

Ženy z celého sveta
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram/swkerry23)

Ženy z celého sveta
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram/swkerry23)

"Fotografovaním zdravých a výživných jedál, ktoré konzumujú tí, čo sa snažia schudnúť, motivujú nielen seba, ale aj ostatných," hovorí odborníčka na výživu Susie Burrellová. Potvrdzuje, že v boji s nadbytočnými kilami je motivácia kľúčová a jej hľadanie je veľmi individuálne a závislé od osobnosti. Bol to dôležitý faktor aj pre Newyorčanku Jennifer Sillovú, ktorá po strate 54 kg napísala článok s názvom "Ako mi Instagram pomohol schudnúť". Sillová poznamenáva, že na tejto sociálnej sieti sú milióny účtov a je ľahké nájsť ďalších užívateľov, ktorí používajú rovnaký spôsob stravovania, aký vyhovuje práve vám. "Ja sama som schudla vďaka ketogénnej diéte a bolo úžasné, keď ma ľudia motivovali, posielali mi recepty a povzbudzovali ma." 

Ženy z celého sveta
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram/realfoodforlife)

Ženy z celého sveta
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram/swkerry23)

Prípadmi tých, pre ktorých sa stalo zverejňovanie receptov a jedál na Instagrame pri chudnutí kľúčovou záležitosťou, sa zaoberala aj štúdia odborníkov z univerzity vo Washingtone. Výskum analyzoval skupinu žien, ktoré dôsledne používali sociálnu sieť na zaznamenávanie a zdieľanie toho, čo jedli ako metódu na dosiahnutie svojich cieľov pri chudnutí. Zatiaľ čo mnohí tvrdia, že zverejňovanie jedálnička je užitočným nástrojom na chudnutie, podľa Charlesa Spenca z Univerzity v Oxforde je takýto postup dvojsečnou zbraňou. Vo svojej recenzii varuje, že pohľad na vizuálne príťažlivé fotografie jedál môžu stimulovať hladové signály a keď sa táto digitálna pastva vykonáva príliš často, môže ľudí lákať na jedlo, aj keď nepociťujú hlad. "Vizuálny potravinový denník môže byť veľmi užitočným údajom pre odborníkov, akým je napríklad váš dietológ. Profesionál sa naň môže pozrieť a bude vedieť, aká je nutričná hodnota zverejňovaných jedál. Preto je dôležité konzultovať ich s odborníkmi. Nezabúdajte totiž na to, že na Instagrame vám dávajú palce hore nielen vaši priatelia," upozornila Burrellová.

Viac o téme: ObezitaDiétaNadváhaInstagram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu