Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obrovské utrpenie chlapčeka (†2): Pri endoskopii sa udusil krvou... Zarážajúce konanie lekára!

Maksim Mygovych zomrel po endoskopii Zobraziť galériu (3)
Maksim Mygovych zomrel po endoskopii (Zdroj: Repro foto YouTube/ТСН)

KYJEV - Obrovskú bolesť prežívajú rodičia z Ukrajiny. Ich dvojročný syn zomrel v Kyjeve po udusení vlastnou krvou počas endoskopie. Lekár mu pri zákroku nepodal ani anestézu a chlapček tak pri vyšetrení žalúdka prežíval obrovskú bolesť.

Obrovská tragédia! Maksim Mygovych zomrel 5. februára v detskej klinickej nemocnici v Kyjeve, kde ho prijali na vyšetrenie, lebo prehltol plast. Informovali o tom ukrajinské médiá TCH. Zdravotníci nariadili endoskopiu, tedy aby sa do hrdla pacienta zasunula trubica vybavená kamerou, aby sa pokúsili nájsť plast v žalúdku.  

Počas zákroku bol Maksim nútený sedieť na svojich rodičoch, zatiaľ čo lekár vkladal endoskop do jeho pažeráka. „Bolo nám povedané, aby sme držali nášho syna, zatiaľ čo mu lekár tlačil hrubú trubicu do jeho hrdla," uviedla chlapčekova matka Olena Mygovychova miestnym médiám.

Olena Mygovychova
Zobraziť galériu (3)
Olena Mygovychova  (Zdroj: Repro foto YouTube/TCH)

„Maksim sa snažil vytrhnúť z našich rúk a veľmi plakal. Potom lekár povedal, že nič nevidel a že je potrebné postup zopakovať. Vyšla som z miestnosti, pretože už nemohla znášať utrpenie môjho syna," pokračovala zdrvená matka. 

„Keď lekár vytiahol trubicu po druhýkrát, bola pokrytá krvou," povedal otec Jurij Mygovych a dodal, že krk jeho syna hrozne opuchol, zafarbil sa a začal krvácať z úst. "Potom sa začal dusiť krvou a ja som cítil, že jeho srdce prestáva biť," dodal zronený otec.

Jurij Mygovych
Zobraziť galériu (3)
Jurij Mygovych  (Zdroj: Repro foto YouTube/TCH)

Lekári uviedli Maksima do jednotky intenzívnej starostlivosti v stave klinickej smrti a pokúsili sa ho oživiť, ale chlapec zomrel, tvrdia ukrajinské médiá. O niekoľko hodín neskôr rodičia dostali úmrtný list, v ktorom sa uvádza, že ich syn sa dusil krvou v dôsledku roztrhnutia pažeráka a hltana. 

Lekár nevykonal anestéziu

Polícia začala vyšetrovanie, aby zistila, či lekár, ktorý vyšetrenie vykonal, môže byť trestne zodpovedný za smrť chlapca. Odborníci tvrdia, že deťom do šiestich rokov je podľa európskych štandardov počas zákroku povinné vykonať anestéziu. 

Po incidente sa začalo trestné konanie za nesplnenie profesionálnych povinností, ktoré malo za následok smrť osoby. "Polícia v súčasnosti vyšetruje personál nemocnice a rodičov s cieľom zistiť presnú príčinu úmrtia dieťaťa," povedal hlavný zástupca miestnej prokuratúry Anton Jefimov. Podľa správ hrozia gastroenterológovi tri roky väzenia, ak bude preukázaná jeho vina.

Medzitým detská gastroenterológka Galina Saltyková vysvetľuje, že gastroskopia je bolestivá aj pre dospelých a že chlapec mal byť pred zákrokom uspaný „Gastroskopia je pomerne bolestivá procedúra a nie každý dospelý ju dokáže vydržať," dodáva s tým, že veľkosť endoskopu by mala zodpovedať aj výške a hmotnosti dieťaťa.

Maksimov lekár napriek tomu nevykonal anestéziu a či sonda zodpovedala jeho veku, určia odborníci. „Kus môže byť ostrý a nebezpečenstvo môže byť akútne. Môže poškodiť sliznicu a podporiť krvácanie,“ odpovedal lekár na otázku, či dieťa nemôže zomrieť prehltnutím hračky.

Viac o téme: SmrťKyjevEndoskopia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu