Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jedna z najväčších špionážnych afér v USA: VIDEO Agent predával tajomstvá KGB, vyzradených ľudí popravili

Robert Hanssen
Robert Hanssen (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON/PRAHA - Prípad agenta FBI a sovietskeho a ruského špióna Roberta Philipa Hanssena patrí k najväčším špionážnym aféram USA. Hanssen bol zatknutý pred 20 rokmi, 18. februára 2001, a v máji 2002 odsúdený na doživotné väzenie. V súčasnosti si odpykáva trest bez možnosti prepustenia v "superväznici" ADX Florence v Colorade. Trestu smrti sa Hanssen vyhol len vďaka dohode s prokurátorom, že bude spolupracovať s vyšetrovateľmi.

"V mlynčeku na mäso": Ako sa československý superšpión infiltroval do tajných služieb USA

Hanssen (67) pyká za to, že v 80. rokoch predával štátne tajomstvá sovietskej KGB. V tejto činnosti pokračoval aj po rozpade ZSSR pre Rusko. Spoločne s Aldrichom Amesom, ktorého v roku 1994 za špionáž pre ZSSR odsúdili tiež na doživotie, sa podieľal na vyzradení troch dvojitých agentov pracujúcich na sovietskej ambasáde vo Washingtone. Dvaja z nich boli po návrate do Moskvy popravení. Za 6000 strán a 12 diskiet tajných materiálov inkasoval Hanssen od Moskvy odmenu 1,4 milióna dolárov.

Hanssen, ktorý bol u FBI od roku 1976, sa ku špionáži priznal. Urobil tak ale až potom, čo sa jeho advokáti dohovorili s justíciou; z celkom 21 obvinení mu totiž pri 14 hrozil trest smrti. Kvôli tejto kauze si Američania a Rusi vypovedali okolo 50 diplomatov, údajných špiónov. Vypovedanie bolo najrozsiahlejšie od roku 1986, kedy vtedajší americký prezident Ronald Reagan nariadil 80 ruským diplomatom opustiť krajinu.

Na motívy Hanssenovej kauzy vznikol v USA v roku 2007 film Osudové zlyhanie (Breach). 
 

Viac o téme: FBIRobert Philip Hanssen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu