Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Curiosity zachytilo nevídaný jav vo vesmíre: Dve zatmenia na Marse!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube/VideoFromSpace)

WASHINGTON - Vesmírne prieskumné vozidlo Curiosity zaznamenalo dve zatmenia Marsu, keď malé mesiace Phobos a Deimos koncom marca prešli popred Slnko iba niekoľko dní po sebe. NASA tvrdí, že toto dvojnásobné zatmenie im pomôže lepšie porozumieť obežným dráham mesiacov. Diskutuje sa tiež o pristátí na Marse.

Marťanské mesiace boli od seba vzdialené niekoľko kilometrov, preto nedošlo k úplnému zatmeniu. Animácia ukazuje, ako každá z planétok prechádza popred Slnko a na nejaký čas vytvorí na Marse čiernu škvrnu. Menšia z nich, Deimos, bola vozidlom Curiosity zaznamenaná 17. marca. O deväť dní neskôr zatienil Slnko väčší Phobos, široký asi 11,5 kilometra.

VIDEO Curiosity zachytilo nevídaný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/VideoFromSpace)

Vedci tvrdia, že dáta z pozorovania zatmení im pomôžu lepšiu porozumieť obežným dráham takýchto malých mesiacov. Prostredníctvom detailného pozorovania budú môcť určiť podrobnosti o každom orbite. "Tieto dráhy sa neustále menia v reakcii na gravitačný ťah Marsu, Jupiteru alebo každého marťanského mesiaca, ktorý putuje na druhú stranu," uviedol Mark Lemmon z Texas A&M University. 

VIDEO Curiosity zachytilo nevídaný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/VideoFromSpace)

Podľa údajov NASA Curiosity zachytilo v priebehu roku osem zatmení, ktoré spôsobil Deimos. Na druhej strane, Phobos zatienil Slnko až štyridsaťkrát. "Zatmenia, východy a západy Slnka či poveternostné javy - vďaka tomu pôsobí Mars na ľudí reálne," doplnil Lemmon. Čoskoro sa robotickí prieskumníci na Marse spoja s ľudskými kozmonautmi. V roku 2033 chce totiž NASA zrealizovať pristátie na Marse, ale aby sa to podarilo, musí urýchliť časti programu, ktorého veľkou časťou je aj Mesiac, poznamenal pracovník agentúry. 

Viac o téme: MarsZatmenieNasa Curiosity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu