Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Chlamýdie vedú aj k neplodnosti mužov

LONDÝN - Najčastejšie pohlavne prenášaná infekcia vo Veľkej Británii - chlamýdie likviduje mužskú ako aj ženskú plodnosť. Infekcia ostáva v mnohých prípadoch nediagnostikovaná a preto neliečená. Vie sa, že ak sa ženy s týmto ochorením neliečia, môžu ostať neplodné.

Podľa španielskych vedcov však chlamýdie poškodzujú aj mužské spermie. Štúdiu, ktorá to potvrdzuje, uskutočnili na 143 mužoch. O jej záveroch informovali vedci na konferencii Americkej spoločnosti reprodukčného lekárstva (SRM). Tím vedcov z Canalejo University Hospital v La Coruni testoval spermie mužov infikovaných chlamýdiami a inými infekciami močového traktu.

S využitím novej mikroskopickej technológie zistil, že ich spermie sú trikrát viac poškodené ako spermie zdravých mužov. Koncentrácia spermií u týchto mužov, ako aj ich schopnosť pohybovať sa boli tiež slabšie. Navyše sa vyznačovali iným tvarom.

Počet ľudí s chlamýdiami vo Veľkej Británii v posledných rokoch prudko narastá. Podľa zistení má baktériu, ktorá vyvoláva ochorenie, jeden z desiatich vo veku od 18 do 25 rokov. V krajine preto odštartovali skríningový program, ktorého cieľom je pomôcť identifikovať chorých a tým aj ponúknuť im liečbu. Informácie zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu