Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NASA zverejnila FOTO trosiek neznámeho objektu a vysvetlila jeho záhadný príbeh

Trosky sondy, ktorá sa zrútila do púšte Zobraziť galériu (2)
Trosky sondy, ktorá sa zrútila do púšte (Zdroj: profimedia.sk)

UTAH - Americký úrad pre letectvo a vesmír v nedeľu v rámci rubriky "Astronomická fotka dňa" zverejnil fotografiu, na ktorej sú zachytené trosky neznámeho objektu. Nejde však o žiadny vrak mimozemskej lode, ale zvyšky sondy Genesis, ktorá nezvládla návrat zo svojej prvej vesmírnej misie a stroskotala v púšti v štáte Utah. Fanúšikovia konšpiračných teórií tak ostali sklamaní.

V septembri 2004 celý svet obleteli zábery zachytávajúce zvyšky kovových častí porozhadzovaných v púšti, nad ktorými sa vznášali vojenské helikoptéry. Mnohí ľudia si vtedy mysleli, že ide o trosky z lietajúceho taniera mimozemšťanov, ktorí sa neúspešne pokúšali zaútočiť na našu planétu. Vesmírna agentúra ich ale vyviedla z omylu, keď priznala svoj vlastný neúspech. Nebol to totiž žiadny lietajúci tanier, ale trosky solárnej sondy Genesis, ktorá nezvládla pristátie. 

NASA zverejnila FOTO trosiek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

Táto sonda zhromažďovala údaje o časticiach slnečného vetra, ktoré sú zvyčajne vychýlené zemským magnetickým poľom, a monitorovala činnosť Slnka od roku 2001. Práve počas jej návratu na Zem však došlo k havárii a obrovský kolos sa 300-kilometrovou rýchlosťou zrútil do púšte v Utahu, kde explodoval. "Padáky sa neotvorili tak, ako to bolo naplánované," okomentovala vtedajšiu haváriu NASA. 

Pôvodne sa tiež predpokladalo, že Genesis sa po odobratí získaných vzoriek opäť vráti na svoju ďalšiu vesmírnu misiu, ale jej osud bol po incidente definitívne spečatený. V stanovisku NASA okrem iného stálo aj to, že napriek hrozivej havárii sa podarilo zachrániť časť vzácnych vzoriek, ktoré boli neskôr podrobené ďalšiemu výskumu.

Viac o téme: GenesisHaváriaSondaUfoUtahNasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu