Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V kúpeľni na vás číha jedno veľké nebezpečenstvo: Keď sa sprchujete, pozor na TOTO!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vaša kúpeľňa môže skrývať malé špinavé tajomstvo. Najnovší výskum sa zameral na výskyt baktérií v priestoroch kúpeľní. Ukázalo sa, že najviac mikroorganizmov sa nachádza na sprchových hlaviciach, pričom niektoré z nich nás ohrozujú vážnymi pľúcnymi infekciami. Informoval o tom odborný časopis mBio zameraný na mikrobiológiu.

Ide predovšetkým o kmeň netuberkulóznych mykobaktérií, ktoré vyvolávajú závažné pľúcne infekcie. Mycobacterium je najbežnejší druh baktérie, ktorá prežíva v slizovitom materiáli sprchovej hlavice, známom ako biofilm. Ten často obsahuje bohaté mykobakteriálne komunity, ktoré sa líšia v zložení v závislosti na geografických podmienkach, vodnej chémii a vodných zdrojoch. 

V kúpeľni na vás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V roku 2017 výskumníci analyzovali DNA z viac ako 650 sprchových hlavíc v USA a trinástich hlavíc v Európe. Dobrovoľníkmi sa stali vedci, ktorí do svojich sprchových hlavíc v dome namontovali špeciálne súpravy. Tie následne poslali vedcom na skúmanie DNA, aby zistili, aké druhy baktérií sú najrozšírenejšie. V rámci projektu nazvaného "Showerhead Microbiome Project sa zistilo, že mykobaktérie sa najviac vyskytujú v mestských domoch v Spojených štátoch. Inak na tom boli domácnosti používajúce vhodné vody alebo domácnosti v Európe.

Paradoxne, v domácnostiach s vodou dezinfikovanou chlórom bol výskyt baktérií mimoriadne vysoký. Tieto baktérie sú odolné voči tým, ktoré sa vyskytujú v USA. To umožňuje európskym baktériám zahubiť kmene spôsobujúce závažné ochorenia. Po expozícii vodnej pary sa mykobaktérie dostávajú do ovzdušia a po vdýchnutí môžu byť zodpovedné za prenos pľúcnych ochorení.

"Existuje fascinujúci mikrobiálny svet, ktorý sa vyskytuje vo vašej sprchovej hlavici. Vystavujete sa mu takmer každý deň," uviedol vedec Noah Fierer. "Väčšina týchto mikróbov je neškodná, ale niektoré z nich nie sú. Tento druh výskumu nám pomáha pochopiť, ako môže druh vody či spôsob, akým sa o vodu staráme, ovplyvniť výskyt určitého druhu baktérií v našich domácnostiach," dodáva. 

V kúpeľni na vás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac mikróbov sa našlo na kovových sprchových hlaviciach, než na plastových. Bolo to preto, lebo plast vylučuje chemikálie, ktoré podporujú výskyt rôznych komunít baktérií. Tie potom bránia mykobaktériám, aby sa na povrchu príliš rozrástli. Najpozoruhodnejšie je však zistenie, že najviac týchto baktérií sa nachádza na horúcich miestach v južnej Kalifornii, na Floride a v New Yorku. "Je dôležité porozumieť mykobaktériám, najmä v domácnosti. Okolo seba máme veľmi zaujímavú ekológiu, ktorá nám pomáha pochopiť vplyv prostredia na naše zdravie," poznamenal Matt Gebert. V USA je pľúcne ochorenie vyvolané netuberkulóznymi mykobaktériami veľmi rozšírené, príčina je však nejasná. Liečba je pomerne komplikovaná, je preto potrebné dodržiavať isté hygienické rituály.

Viac o téme: SprchaKúpeľňaBaktérie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu