Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozba z vesmíru? Vedci objavili na ISS neznáme kmene baktérií, sú odolné voči liekom

Pohľad z vesmírnej stanice ISS Zobraziť galériu (3)
Pohľad z vesmírnej stanice ISS (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Vedci americkej vesmírnej agentúry NASA objavili na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) niekoľko predtým neznámych kmeňov baktérie odolných voči liekom. V správe uverejnenej v časopise BMC Microbiology uviedli, že tieto kmene teraz nepredstavujú hrozbu pre ľudské zdravie, ale treba im venovať pozornosť.

Postrach nemocníc: Baktéria spôsobuje extrémnu hnačku, šíri sa aj vypratou posteľnou bielizňou

Tím vedený odborníkmi z Laboratória prúdového pohonu (JPL) NASA v Kalifornii analyzoval niekoľko bakteriálnych vzoriek odobratých v roku 2015 z odpadu toaliet a z cvičebného zariadenia na ISS. Identifikovali pri tom päť predtým neznámych kmeňov baktérie Enterobacter, ktorá je vysoko rezistentná voči antibiotikám.

"Zistili sme, že genómy týchto piatich kmeňov Enterobactera z ISS sú geneticky najviac podobné trom kmeňom novo objaveným na Zemi," uviedol podľa portálu LiveScience spoluautor správy expertov Kasthuri Venkateswaran, ktorý pracuje v Skupine pre biotechnologickú a planetárnu ochranu JPL.

Zábery z ISS sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, ustream.tv)

DNA novo zistených kmeňov z orbitálneho komplexu pritom vedci porovnávali s viac ako 1200 kmeňmi Enterobactera skôr zhromaždenými na Zemi. Dospeli k záveru, že nové kmene sa veľmi podobajú druhu Enterobacter bugandensis. Ten bol nedávno objavený v troch nemocniciach (v Afrike a v amerických štátoch Washington a Colorado), kde preukázal svoju schopnosť vyvolať u ľudí ochorenie a pritom odolávať rôznym antibiotikám.

"Je dôležité si uvedomiť, že kmene nájdené na ISS neboli virulentné, čo znamená, že nepredstavujú aktívnu hrozbu pre ľudské zdravie, avšak je to potrebné ďalej sledovať," upozornil vo vyhlásení vedúci tímu spoluautorov Nitin Singh, rovnako zo Skupiny pre biotechnologickú a planetárnu ochranu JPL.

Viac o téme: BaktérieISSNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu