Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Profesor objasnil príčinu záhadného úsmevu Mony Lízy: Za všetko môže jediné ochorenie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Wikipedia)

BOSTON - Záhada tajomného úsmevu Mony Lízy zostávala po stáročia nevyriešená. S najväčšou pravdepodobnosťou však toto tajomstvo konečne rozlúskol profesor Mandeep Mahra. On a jeho kolegovia sa domnievajú, že za všetko môže nedostatočná aktivita štítnej žľazy, teda hypotyreóza.

Podľa expertov je na obraze okrem samotnej Mony Lízy viditeľná aj hypotyreóza, ktorá spôsobuje opuch rúk, rednutie vlasov a zväčšenú uzlinu na krku. Presne týmto ochorením podľa najnovších zistení trpela žena zobrazená Leonardom Da Vincim. Svedčí o tom aj ženin záhadný výraz tváre.

Profesor objasnil príčinu záhadného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

U Mony Lízy bola znížená aktivita štítnej žľazy podnietená nedostatkom konzumácie mliečnych výrobkov, morských plodov, mäsa a fakt, že v tom čase bola po pôrode. Podľa Mahru bol zvláštny úsmev spôsobený svalovou slabosťou. "Tajomstvo obrazu Mony Lízy môže byť vyriešené jednoduchou lekárskou diagnózou ochorenia nazývaného hypotyreóza. Práve tá dáva obrazu istý šarm a tajomnosť," vysvetľuje profesor medicíny. 

Predchádzajúce snahy o lekársku diagnózu ženy na obraze zo šestnásteho storočia tvrdili, že Mona Líza trpela vysokou hladinou cholesterolu, srdcovým ochorením či dokonca syfilisom. Mahra a jeho kolegyňa, doktorka Hilary Campbellová, sú ale presvedčení o tom, že to nie je možné. Mona Líza totiž zomrela vo veku 63 rokov, čo by pri vymenovaných chorobách bolo nemožné. Na obraze je jasne vidieť opuchnuté ruky Lisy Gherardini. Tiež je viditeľné, že stratila značnú časť svojich vlasov. Má zažltnutú pokožku a na jej krku sa objavuje zväčšená lymfatická uzlina v podobe hrčky. Na obraze sú teda znázornené príznaky hypotyreózy. "Čierny závoj, ktorý má na sebe, zvýrazňuje vysoké čelo, čo identifikuje vypadávanie vlasov. Úplný zánik obočia či ostatného ochlpenia podporuje domnienku o danej diagnóze. Ak Gherardini skutočne trpela touto chorobou, tajomný úsmev môže predstavovať isté psychomotorické spomalenie a svalovú slabosť, čo spôsobilo jej mierny úsmev," uvádza riaditeľ Srdcovo-vaskulárneho centra ženskej nemocnice v Bostone. 

Profesor objasnil príčinu záhadného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Keystone, Yannick Bailly)

Hypotyreóza sa vyskytuje u ľudí, ktoré neprijímajú dostatok jódu. V čase renesancie v Taliansku išlo o bežný zdravotný problém. Mahra a Campbellová taktiež podotkli, že krátko pred pózovaním pre Da Vinciho Mona Líza rodila a aj to malo za následok zväčšenie štítnej žľazy.

Viac o téme: Mona lisaLeonardo da vinciŠtítna žľazaMona lízaZáhadný úsmev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu