Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jedenásť príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Všetci neradi počujeme slovo rakovina. Ide o jednu z najdesivejších chorôb, ktorá sa však, keď je zachytená dostatočne včas, dá liečiť. Príznaky sa častokrát podobajú na iné, bežné a neškodné, ochorenia. Týchto jedenásť symptómov by ste preto nemali ignorovať.

Nepretržitý pocit únavy

Pocit únavy a slabosti sa spája s množstvom iných chorôb a často signalizuje, že s telom nie je všetko v poriadku. Úzko tiež súvisí s rakovinou, predovšetkým hrubého čreva a leukémiou. Ak cítite abnormálnu únavu dlhší čas, mali by ste určite vyhľadať lekára. 

Jedenásť príznakov rakoviny, ktoré
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Rapídna a nevysvetliteľná strata hmotnosti

Ak na sebe spozorujete nevysvetliteľné rapídne chudnutie, mali by ste zbystriť pozornosť. Veľa druhov rakoviny v neskorších štádiách spôsobuje úbytok na hmotnosti. 

Neprestávajúca bolesť

Neutíchajúca bolesť, ktorá na prvý pohľad nemá konkrétnu príčinu, môže byť tiež symptómom rakoviny. Príznakom sa však stáva až vtedy, ak na bolesť nezaberá ani lekárom predpísaná liečba. Podľa toho, ktorá časť tela bolí, sa dá určiť presný druh rakoviny.

Zvláštne hrčky na tele

Pokiaľ na svojom tele nájdete hrčku či iné podozrivé zmeny, napríklad kože, je to znak toho, že nie je všetko tak, ako by malo byť. Zmeny v ľudskom tele sú úplne bežné, novovzniknuté útvary na tele je však potrebné sledovať a venovať im zvýšenú pozornosť. 

Jedenásť príznakov rakoviny, ktoré
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Časté horúčky

Rakovina napáda imunitný systém, čo je dôvodom častých horúčok. To sa môže javiť ako úplne normálna vec a na tento príznak sa nekladie dostatočná dôležitosť. Vyskytuje sa skôr v neskorších štádiách rakoviny, ale v prípade rakoviny krvi sa objavuje už oveľa skôr.

Zmeny na pokožke

Rakovina kože je najčastejší typ rakoviny, hoci, paradoxne, jej príznaky sú najočividnejšie. Dajú sa spozorovať priamo na koži. Treba si viac všímať, či nevšedné a nové pehy, materské znamienka, bradavice, nezmenili svoju farbu alebo veľkosť. Začervenená koža, škvrny na pokožke alebo krvácanie kože môže byť varovným príznakom karcinogenného ochorenia. 

Vytrvalý kašeľ

Kašeľ, ktorý vás za žiadnu cenu nechce opustiť, je považovaný za ďalší symptóm rakoviny. Ak pri kašľaní cítite bolesť v hrudníku, chrbte alebo ramenách, treba okamžite navštíviť lekára a ubezpečiť sa, či nejde o niečo vážne. 

Jedenásť príznakov rakoviny, ktoré
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmeny v močení či stolici

Potreba ísť na toaletu častejšie, či už ide o malú alebo veľkú, patrí medzi ďalšie príznaky. Ani zápcha alebo hnačka môže naznačovať, že situácia nie je dobrá. Napríklad rakovina prostaty sa prejavuje bolesťou pri močení a prítomnosťou krvi v moči.

Nevysvetliteľné krvácanie

Rakovinu signalizuje aj vykašliavanie krvi. Problémom je tiež nevysvetliteľné krvácanie z vagíny mimo menštruáciu a krvácanie z análneho otvoru.

Problém prehltnúť jedlo

Medzi príznaky rakoviny žalúdka, pažeráku a hrdla patrí problém s prehĺtaním jedla a dlhodobé tráviace ťažkosti. Tieto symptómy zvyčajne nie sú spájané s rakovinou, ak však pretrvávajú dlhodobo, oplatí sa preskúmať, čo za nimi skutočne stojí.

Jedenásť príznakov rakoviny, ktoré
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ostatné symptómy

Príznaky zmienené vyššie patria medzi tie najčastejšie, vyskytujú sa ale aj iné. Zahŕňajú napríklad opuch nôh a všeobecnú zmenu v tom, ako telo vyzerá a ako sa v ňom cítite. Nemusí ísť o príznaky rakoviny, no vždy je lepšie prediskutovať ich s lekárom, kedy je ešte potenciálna šanca, že sa túto zákernú chorobu podarí včas podchytiť a vyliečiť.

Viac o téme: RakovinaPríznaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu