Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Študentovi (21) na dovolenke začalo slziť oko: Krutá diagnóza, to slovo ani nedokázal vysloviť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

BRISTOL - Je až neuveriteľné, akými nevinne vyzerajúcimi príznakmi sa môže prejaviť rakovina. Keď britskému študentovi začalo slziť oko, určite si nemyslel, že ide o symptóm zákernej choroby. Tú mu diagnostikoval až lekár za príplatok po tom, ako mladíka predtým odbili v štyroch ambulanciách.

Dvadsaťjedenročný Jack Morgan sa nenechal odbiť lekármi, a to mu zrejme zachránilo život. Príznaky, ktoré vykazoval, neboli totiž typické pre rakovinu, a tak lekári všetko podcenili. "Na dovolenke v Mexiku mi začalo slziť oko. Potom som pociťoval bolesti v okolí nosa," spomína mladý Angličan.

Študentovi (21) na dovolenke
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po návrate do Británie vyhľadal súkromného lekára doma v Bristole, ktorý mu tvrdil, že nejde o nič vážne. "Nemal som z toho dobrý pocit. Trápilo ma mokvajúce oko a okrem toho som sa cítil naozaj zle." Jack preto neskôr vyhľadal špecialistu v Londýne. V troch ambulanciách mu povedali to isté, ako doma. Ale nenechal to tak a s odstupom času si uvedomuje, že urobil veľmi dobre.

Až štvrtý špecialista mu za príplatok urobil podrobné vyšetrenia a tie potvrdili, že má nediferencovaný karcinóm a jeho ochorenie je už v treťom štádiu. Podstúpil chemoterapiu a rádioterapiu a rakovina zmizla. "Spočiatku som slovo rakovina ani nedokázal vysloviť. Hovoril som len "nie je mi dobre" alebo "porazím ju". Ale nakoniec to všetko dobre dopadlo."

Študentovi (21) na dovolenke
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Morgan počas liečby navštevoval sociálne siete a zistil, ako veľmi ľudia v podobných situáciách medzi sebou komunikujú a pomáha im to. "Zrazu viete, že nie ste jediný, kto má popolavú pokožku a chýbajú mu vlasy. Povzbudí vás to." Podľa neho nie je správne, keď sa pacienti snažia izolovať od okolia a uzatvoria svoj problém do seba.

Skúsenosti ostatných ho doviedli k tomu, že vytvoril mobilnú aplikáciu Cnected, ktorá pomáha onkologickým pacientom a ich príbuzným zvládať nové okolnosti v rodine. "Verím, že pomôže všetkým, ktorých zasiahlo toto ochorenie," dodal. Vznik a fungovanie aplikácie podporujú aj zástupcovia charitatívnych organizácií a vidia v nej obrovský prínos nielen pre pacientov, ale aj pre ich okolie.

Viac o téme: Rakovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu