Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci pod ľadovcom v Antarktíde objavili to, o čom tušili už dlho: Ďalšia hrozba pre svet

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube/MetcalfInstitute)

ANTARKTÍDA - Medzinárodný tím výskumníkov objavil aktívny sopečný zdroj pod ľadovcom Pine Island v Antarktíde. Už predtým bolo známe, že sa západná antarktická ľadová plocha nachádza nad hlavným sopečným systémom, ale k jeho skutočnému objaveniu došlo až teraz.

Vedci dokázali nájsť zdroj aktívneho sopečného systému vďaka chemickým stopám vo vode. "Odobrali sme vzorky vody oceánu pre päť rôznych vzácnych plynov. Použili sme hélium a xenón na sledovanie topenia ľadu. Vyskytol sa aj plyn, ktorý identifikuje vulkanickú činnosť," vysvetlil oceánograf Brice Loose z univerzity v Rhode Island v článku zverejnenom v odbornom časopise Nature Communications. 

Ľadovce na Južnom póle ukrývajú gigantické tajomstvo: Neobjavený svet kilometre pod zemou

Výskumný tím si najprv myslel, že vzorky sú chybné, ale prítomnosť vulkanického plynu bola nepopierateľná. Západná antarktická ľadová plocha je najrýchlejšie topiaca sa ľadová plocha na svete. To spôsobuje práve spomínaný vulkanický plyn, ktorý ľadovú plochu postupne poškodzuje a otepľuje. Vedci sa pomocou tohto objavu dopracovali k ďalšej zásadnej informácii. 

Vedci pod ľadovcom v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/expeditionlog)

"Nájdenie sopky pod antarktickým ľadovcom znamená, že existuje dodatočný zdroj tepla, ktorý topí ľad, uľahčuje mu prechod k moru a otepľuje oceánsku vodu," uviedla spoluautorka výskumu Karen Haywoodová. Vedci teraz budú sledovať, či je ľadová plocha stabilná a či skutočne spôsobuje nárast hladiny mora.

Trhliny neďaleko ľadovca Pine Island
Zobraziť galériu (3)
Trhliny neďaleko ľadovca Pine Island  (Zdroj: TASR/AP/Ian Joughin/University of Washington)

Je tu však obava, že s rastúcim roztápaním ľadovca môže dôjsť k domino efektu. Pri stenčení ľadovej vrstvy bude tlak pôsobiaci na plášť znížený a spôsobí tak únik tepla z vulkanického zdroja do atmosféry. To zase zvyšuje rýchlosť roztápania ľadovej plochy. Nie je preto jasné, ako dlho môže zostať tento systém stabilným.

Viac o téme: ĽadovecSopkaAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu