Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ľadovce na Južnom póle ukrývajú gigantické tajomstvo: Neobjavený svet kilometre pod zemou

Medzi žľabmi sa nachádza neobjavený svet
Medzi žľabmi sa nachádza neobjavený svet (Zdroj: Youtube/Northumbria University)

NORTHUMBRIA/NEWCASTLE - Štúdia vykonaná vedcami z anglických univerzít v Northumbrie a Newcastle potvrdila, že pod hlbokými ľadovcami Južného pólu pulzuje bohatý život. Výsledky, ku ktorým sa dopracovali dlhodobým výskumom kombináciou viacerých technologických postupov, boli publikované v časopise Geophysical Research Letters.

Útroby ľadových masívov Južného pólu ukrývajú množstvo tajomstiev a ich prieskum je náročný. Výskumníkom z Veľkej Británie sa však podarilo dopracovať k zaujímavým výsledkom. Medzi ľadovými žľabmi Patuxent Trough, the Offset Rift Basin a Foundation Trough objavili doteraz skrytý a neobjavený svet tvorený pohoriami, kaňonmi a jazerami plnými mikróbov. A ide naozaj o obrovský objav gigantických rozmerov. Pod takmer dvojkilometrovou vrstvou ľadu sa totiž nachádza pohorie, ktoré je približne 350 km dlhé a zhruba 35 km široké.

Vedci pri skúmaní analyzovali kombináciu dát, ktoré zozbierali satelity Európskej vesmírnej agentúry CryoSat 2 a Ocean Circulation Explorer (GOCE) a radary umiestnené na lietadlách, ktoré snímali  pozorovanú oblasť.

"Pohorie má tektonický pôvod a datujeme ho do obdobia oligocénu a miocénu, keď bol ľadový list tenší," povedala šéfka tímu Kate Winterová s tým, že ide o veľkolepý objav, ktorý predstavuje úspešný vstup do projektu PolarGAP pod vedením Britského antarktického prieskumu (BAS). Celú štúdiu vedci nazvali ako prvý aero-geofyzikálny výskum kryosféry Južného pólu a jeho výsledky budú použité pri pozorovaniach zameraných na výskum klimatických zmien ovplyvňujúcich oblasť Antarktídy.

Viac o téme: ĽadovecObjavJužný pól
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu