Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Túto sochu vedci skúmajú už viac ako sto rokov: Teraz sa im podarilo zistiť zarážajúcu vec

Šigirský idol Zobraziť galériu (3)
Šigirský idol (Zdroj: YouTube/Ruptly)

JEKATERINBURG - Vzácna drevená socha, ktorá tvorí súčasť expozície Sverdlovského regionálneho múzea miestneho dedičstva v Jekaterinburgu, púta pozornosť odborníkov už od roku 1894, kedy bola objavená. Najnovší výskum potvrdil, že je dvakrát staršia ako pyramídy v Gíze a experti údajne odhalili aj to, na čo slúžila.

Socha Šigirský Idol dostala pomenovanie po močiari vzdialenom sto kilometrov od Jekaterinburgu, kde bola do roku 1894 ukrytá v štvormetrovej hĺbke pod nánosom rašeliny. Až v roku 1914 sa po prieskume oblasti podarilo archeológom nájsť jej jednotlivé časti a vyskladali ju do podoby, ktorú môžu teraz obdivovať návštevníci spomínaného múzea. Socha vyrezaná zo smrekovca opadavého bola pravdepodobne vysoká až 5,3 metra, ale niektoré z jej častí chýbajú, takže exponát má iba 2,8 m.

VIDEO Túto sochu vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)

Objav neustále priťahuje pozornosť vedcov a na základe výsledkov najnovšej štúdie publikovaných v časopise Antiquity sa podarilo presnejšie zadefinovať nielen vek sochy, ale zrejme aj dôvod, prečo bola vytvorená. Na základe rádiokarbónovej metódy vykonanej v 90. rokoch minulého storočia experti určili, že socha je stará približne 9800 rokov. Najnovší výskum však posunul jej vek na neuveriteľných 11 600 rokov, čiže je dvakrát tak stará ako egyptské pyramídy a pochádza z posledného obdobia doby ľadovej. Navyše sa im podarilo zistiť aj to, že bola vyrezaná z jediného stromu. 

VIDEO Túto sochu vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)

Nález vystavený v Jekaterinburgu sa nápadne podobá na mladšie sochy, ktoré boli objavené v Göbekli Tepe v Turecku. Podľa odborníkov slúžili na vykonávanie náboženských rituálov. Žiadna z nich však nebola vyrobená z rovnakého dreva ako Šigirský Idol. Pozoruhodné je aj to, že sochy s podobným tvarom a veľkosťou pochádzajú aj z iných lokalít, čo vyvoláva množstvo otázok ohľadom možnosti existencie spoločného náboženského či kultúrneho prvku, ktorý tieto oblasti spájal.

Viac o téme: SochaZáhadaJekaterinburgArcheologický objavŠigirský idol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu