Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľké odhalenie o dcére jedného z najmocnejších mužov Tretej ríše: Pracovala pre tajnú službu

Dcéra nemeckého veliteľa Heinricha Himmlera spolu so svojím otcom.
Dcéra nemeckého veliteľa Heinricha Himmlera spolu so svojím otcom. (Zdroj: SITA/AP Photo)

BERLÍN - Nemecká Spolková spravodajská služba (BND) potvrdila, že dcéra jedného z najmocnejších mužov Tretej ríše a veliteľa jednotiek Waffen-SS Heinricha Himmlera pracovala pre nich začiatkom 60. rokov ako tajomníčka.

BND pre denník Bild v piatok uviedla, že Gudrun Burwitzová-Himmlerová, sama notorická stúpenkyňa krajnej pravice, pre nich pracovala v rokoch 1961 až 1963. Služba zvyčajne nekomentuje svoje personálne otázky, tentoraz však v rámci snáh o transparentnosť v súvislosti s ich nacistickými väzbami z minulosti potvrdila, že Burwitzová-Himmlerová bola u nich zamestnaná.

Himmlerova dcéra pracovala pre BND v čase, keď jej šéfoval Reinhard Gehlen, kontroverzný generál nemeckej armády z čias druhej svetovej vojny, ktorý po vojne slúžil americkým tajným službám a vytvoril špionážnu sieť zloženú z mnohých bývalých vojenských funkcionárov a nacistov ako agentov. Následne sa stal prvým predsedom BND a v tejto funkcii zotrval do roku 1968. Burwitzová-Himmlerová zomrela v máji vo veku 88 rokov.

Viac o téme: Tajná službaNemeckoBNDHimmler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu