Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Desiatky rokov pátrali po obraze známeho maliara: Prekvapivé rozuzlenie, mohla za to sekretárka

Gustav Klimt
Gustav Klimt (Zdroj: profimedia.sk)

VIEDEŇ - Kresbu od rakúskeho maliara a grafika Gustava Klimta "Dve ležiace postavy", ktorá sa stratila z muzeálnych zbierok v meste Linz, sa podarilo nájsť. Oznámila to v utorok verejnoprávna stanica ORF.

Kresba je jedným zo štyroch diel od Klimta a jeho súčasníka, predstaviteľa viedenského modernizmu Egona Schieleho, ktoré sú predmetom zdĺhavého súdneho sporu medzi mestom Linz a dedičmi maliarky a zberateľky umenia Olgy Jägerovej. Tá obrazy v roku 1951 dlhodobo zapožičala múzeu v Linzi.

Keď jej potomkovia v roku 2006 žiadali o vrátenie diel, nikto nevedel, kde sa nachádzajú. Mesto Linz bolo nimi zažalované a po dlhom právnom spore bolo potomkom Jägerovej vyplatené odškodné vo výške 8,2 milióna eur. Tamojšie úrady však teraz tvrdia, že sa im inkriminovaný Klimtov obraz podarilo nájsť. 

Podľa radnice si obraz prisvojila sekretárka galérie a od svojho odchodu do dôchodku v roku 1977 ho schovávala v skrini. Žena zomrela v decembri minulého roka. Vo svojom závete vyslovila želanie, aby sa dielo vrátilo späť mestu. Zároveň v poslednej vôli napísala, že v 70. rokoch prišla na nezrovnalosti v dokumentácii galérie a jej riaditeľ jej Klimtovu kresbu ponúkol výmenou za mlčanie. Dediči zosnulej sekretárky dielo v polovici tohtoročného januára vrátili mestu.

Kresba Dve ležiace bude od piatku k videniu v múzeu Lentos na výstave "1918 - Klimt.Moser.Schiele: Zozbierané krásky", ktorá vznikla pri príležitosti stého výročia úmrtia Gustava Klimta, Kolomana Mosera a Egona Schieleho. Podľa starostu hornorakúskej metropoly Klausa Lugera ho Linec hodlá potom vrátiť dedičom Oľgy Jägerovej, ak oni vrátia pomernú časť odškodnenia, ktoré im muselo mesto na základe súdneho rozhodnutia pred časom vyplatiť.

Dve ležiace sú pritom - aspoň čo sa týka výšky vyplateného odškodnenia 66.000 eur najmenej cenným dielom zo zmiznutej štvorice. Kde je olejomaľba Mŕtve mesto (Tote Stadt), akvarel Mladý muž (Junger Mann) a kresba Pár (Paar), ktoré vytvoril Egon Schiele, stále nie je jasné. 
Podľa  radnice ale teraz existuje nádej, že sa podarí nájsť aj tie. Do rúk zosnulej sekretárky sa podľa mesta ale s najväčšou pravdepodobnosťou nedostali. Za informácie vedúce k ich nájdeniu mesto stále ponúka odmenu 5000 eur.

Viac o téme: ObrazGustav KlimtDve ležiace postavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu