Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slávny maliar pred svetom skrýval veľké tajomstvo: Znak údajného spojenia s diablom

Michelangelo Buonarroti
Michelangelo Buonarroti (Zdroj: Metropolitan Museum of Art)

RÍM - Svetoznámy renesančný umelec Michelangelo Buonarroti bol ľavák, ale tajil to kvôli predsudkom a spolupráci s cirkvou. Tvrdí to taliansky odborník Davide Lazzeri v článku, ktorý vyšiel vo vedeckom časopise Clinical Anatomy.

Až po 500 rokoch si všimli, že obraz Michelangela niečo ukrýva: FOTO autoportrétu majstra

Michelangelo od mladosti maľoval pravačkou. Keď ale musel napríklad pri sochárstve použiť silu, uprednostnil ľavú ruku. Plastický a rekonštrukčný chirurg Lazzeri tak potvrdil svedectvo, ktoré zanechal Michelangelov pomocník Raffaello da Montelupo. Podľa neho bol Michelangelo ľavák, ale pokúsil sa to utajiť kvôli dobovým predsudkom.

Ľavorukosť museli skrývať najmä umelci, ktorí úzko spolupracovali s cirkvou, uviedla agentúra APA. Ľavákom sa pripisoval rad zlých vecí, vrátane údajného spojenia s diablom. Podľa súčasných odborníkov je príčinou ľavorukosti pravdepodobne určitá forma organizácie mozgu.

'David' by Michelangelo JBU0001.JPG
By Jörg Bittner Unna - Own work, CC BY 3.0, Link

Michelangelo žil v rokoch 1475 až 1564. Bol sochárom, maliarom, architektom, projektantom i básnikom, sám seba ale pokladal predovšetkým za sochára. Jeho vrcholným sochárskym dielom je skulptúra ​​Dávida, ktorú si u neho v roku 1501 objednala Florentská republika. Preslávil sa tiež freskovou výzdobou Sixtínskej kaplnky.

Viac o téme: MaliarĽavákTajomstvoMichelangelo Buonarroti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu