Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenka (30), ktorú svet označuje za posla pozitívnej energie: Osud sa s ňou kruto zahral

Pozitívne myslenie je pre túto mladú ženu charakteristické Zobraziť galériu (5)
Pozitívne myslenie je pre túto mladú ženu charakteristické (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Slovenka Ivana Danišová sa narodila s Goldenharovým syndrómom. Kvôli tomuto ochoreniu počas svojho života zažila už veľa bolesti a utrpenia. Napriek tomu, že ju osud veľmi skúša, nikdy sa nevzdala, vyštudovala právo a naďalej verí, že všetko v jej živote sa bude iba zlepšovať. Nedávno podstúpila operáciu, ktorá jej k tomu dopomôže.

Vrodené ochorenie, ktoré sa prejavuje deformáciami hlavy a tváre, tzv. Goldenharov syndróm, je veľmi zriedkavé a podľa štatistík pripadá jedno choré dieťa na 3 000 - 5 000 narodených detí. Ivane, ktorá sa narodila ako jedna z trojičiek, nedávali lekári viac ako tri roky života. Ona však bojuje a za tridsať rokov absolvovala dôležité operácie srdca, brušnej dutiny a dokonca porazila aj leukémiu. Po smrti oboch rodičov sú pre ňu najväčšou oporou jej dve zdravé sestry. Tie pri nej stáli aj nedávno, keď mladá Bratislavčanka absolvovala trinásťhodinovú operáciu v Chicagu, ktorú viedol profesor Russell Reid. Len vďaka týmto zákrokom Ivana počuje na obe uši a môže žuť. "Moja nádej sa stala realitou a môj život bude zas o niečo lepší," hovorí. 

Slovenka (30), ktorú svet
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Slovenka (30), ktorú svet
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Lekári z University of Chicago Medicine vytvorili pacientke kĺbový spoj pre spánkovú a čeľustnú kosť a vytlačili tkanivo, aby jej tvár získala prirodzenejší vzhľad. Podobné zákroky v USA doposiaľ neabsolvovali nijakí pacienti z Európy. Lekári sú presvedčení, že ďalšiu operáciu, tentoraz zameranú na oko, by mohla Danišová podstúpiť už tento rok v lete.   

Slovenka (30), ktorú svet
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Mladá žena, ktorá bola kvôli svojmu vzhľadu v minulosti často šikanovaná, hodnotí poslednú operáciu, na ktorú sa jej podarilo vyzbierať peniaze pomocou nadácie "Dúha pre Ivanku", ako rozhodujúci medzník v jej živote a povzbudzuje ostatných ľudí postihnutých rovnakou diagnózou, aby sa nikdy nevzdávali a bojovali. "Je to niečo, čo nemôžete opísať slovami, pretože najkrajší pocit na svete je nádej, že budem žiť ako zdravý človek," hovorí bojovníčka zo Slovenska, ktorá šíri svoju kampaň aj cez zahraničné médiá. 

Slovenka (30), ktorú svet
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

"Viem, že aj naďalej budem kraniofaciálne dieťa, ale odmietam prijať fakt, že Goldenharov syndrómom zostane na Slovensku tabu a deti, ktorých postihol, by mali byť považované za spoločensky neprijateľné. Mnohí ľudia ma preto označili za posla pozitívnej energie." Ivanu môžete podporiť aj vy na stránke Gofundme.com. 

Viac o téme: Ivana danišováGoldenharov syndróm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu