Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedci vyslali do vesmíru vzdialeného 21 miliárd km signál: Dostali odpoveď

Voyager 1 Zobraziť galériu (3)
Voyager 1 (Zdroj: sita/ap/nasa)

WASHINGTON - NASA sa pokúsila predĺžiť životnosť vesmírnej lode Voyager 1, ktorá opustila našu planétu ešte v roku 1977. V tom čase absolvovala medziplanetárne stretnutie so Saturnom a odvtedy na Zem posiela fascinujúce údaje o Slnečnej sústave. Stalo sa tak aj nedávno.

Voyager 1 je najvzdialenejšou vesmírnou kozmickou loďou od našej planéty a  z technického hľadiska je možné považovať ju za veteránku. Avšak údaje, ktoré nepretržite odosiela na Zem, sú stále užitočné. Jej životnosť sa mala skončiť už tento rok, ale NASA sa pokúsila reštartovaním dýz predĺžiť jej fungovanie. "S týmito dýzami budeme schopní predĺžiť životnosť vesmírnej lode o dva až tri roky," vyjadrila sa projektová manažérka pre Voyager Suzanne Doddová.

Vedci vyslali do vesmíru
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: sita/ap/nasa)

Dýzy, ktoré boli pôvodne používané pre navigáciu kozmických lodí pohybujúcich sa v okolí planét Jupiter a Saturn, odoslali k lodi Voyager 1 koncom novembra. Vzhľadom na obrovskú vzdialenosť 21 miliárd kilometrov od Zeme trvalo až 19 hodín a 35 minút, kým Voyager poslal výsledky testu späť. 

Vedci vyslali do vesmíru
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: tasr/ap/nasa)

Ďalší deň mohli vedci potvrdiť, že všetko funguje, ako má a životnosť vesmírnej lode potrvá až do roku 2020. "Sme nadšení. Na začiatku sme si veľmi neverili, o to viac sa teraz tešíme," uviedli členovia vedeckého tímu. 

Viac o téme: VesmírVesmírna loďNasa Voyager 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu