Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Astrofyzik šokuje: Cestovanie v čase je technicky možné, budeme sa môcť vrátiť kamkoľvek

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PORTLAND - Únavu z prítomnosti budú zrejme naši potomkovia riešiť cestovaním v čase. Tento fenomén nebude v budúcnosti podľa astrofyzika iba záležitosťou pre sci-fi, ale môže sa stať realitou. Priechod medzi priestorom a časom bude podľa neho možný a vo svojich odvážnych vyhláseniach sa opiera o názory, ktoré prezentoval už Albert Einstein.

Podľa astrofyzika Ethana Siegela z Lewis a Clark College v Portlande nemusí byť v budúcnosti téma cestovania v čase iba záležitosťou sci-fi filmov. Vo svojom blogu pre magazín Forbes píše, že pohyb v časopriestore bude možný vďaka červej diere, o ktorej hovoril už v päťdesiatych rokoch minulého storočia Albert Einstein. Ak by sa spojilo pozitívne a negatívne kolísanie energie, budúce generácie sa budú môcť rozhodnúť, do akého historického obdobia sa chcú vrátiť a v akej dobe chcú žiť.

Astrofyzik šokuje: Cestovanie v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Keďže už boli zaznamenané malé kvantové výkyvy v štruktúre časopriestoru, priechod priestorom a časom cez červiu dieru je údajne viac ako pravdepodobný. "Negatívna energia nebola objavená, ale to ešte nič neznamená. Jej existencia je napriek tomu možná, ak vezmeme do úvahy Einsteinovu teóriu relativity," hovorí Siegel. 

Geniálny fyzik na FOTO odhalil svoje tajomstvo: Zostrojím prístroj na cestovanie v čase

Myslí si, že prechod cez červiu dieru by bol možný, ak  by sa spojila negatívna hmota ako protipól čiernej diery. Pokiaľ by ste cestovali rýchlosťou svetla, zaznamenáte fenomén známy ako rozťahovanie času. To znamená, že cestovanie neuveriteľne vysokou rýchlosťou v priestore spôsobuje, že sa budete časom pohybovať pomalšie. Avšak mohlo by sa stať, že kým by ste si mysleli, že ste opustili zemeguľu iba na dva roky, v skutočnosti by na nej ubehlo už 82 rokov. 

Viac o téme: Cestovanie v časeEinstein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu