Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Katka zažila realitu slovenských dopravcov: Z Bratislavy do Košíc nekonečná cesta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Ján Zemiar,)

BRATISLAVA/KOŠICE – Katka potrebovala v sobotu cestovať z Bratislavy do Košíc. Bolo jej úplne jedno, akým prostriedkom sa dopraví. Na stanici ju ale čakalo nemilé prekvapenie a zažila poriadny šok. Tí, ktorí po tejto trase chodia často, vedia, že v sobotu sa len tak jednoducho na druhý koniec republiky nedostanú. Situácia Katku poriadne nahnevala.

Naša čitateľka sa potrebovala dostať z Bratislavy do Košíc v sobotu večer. "Neuveriteľné! V 21. storočí neexistuje priame spojenie v sobotu večer medzi hlavným mestom a druhým najväčším mestom Košicami. Je to európsky unikát - cestujúci nemá šancu dostať sa v rozumnom čase na východ ani vlakom, ani autobusom," začala rozhorčene Katka. 

Možnosti na výber 

Ako povedala, bolo jej úplne jedno, ako sa na východ dostane, teda či vlakom alebo autobusom. "Do Bratislavy sme z Rakúska dorazili okolo 18.30 hodiny v sobotu večer a dúfali sme, že nejaký rozumný večerný spoj ešte chytíme. Žiaľ, po preskúmaní všetkých možností sme zistili, že Slovensko je obrovská krajina, kde necelých 500 kilometrov prekonávame aj s prestupmi skoro 9 hodín a viac," povedala. Prišla na to, že posledný normálny priamy vlakový spoj do Košíc v sobotu je IC-čko s odchodom z Bratislavy o 17.45 hodine. "Ak ho nechytíte, máte smolu," napísala s tým, že bol to aj jej prípad.

ZSSK Inter City
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Hľadala preto ďalšie možnosti. "Ďalšia „najrýchlejšia“ možnosť je ísť nasledujúcim rýchlikom Dubeň, s odchodom o 19.55. Nič iné medzitým nechodí, ani autobusy," povedala Katka a v rozprávaní svojho nepríjemného zážitku porakčovala: "Nastúpili sme na rýchlik Dubeň, ktorý končí s príchodom o 22.41 v Žiline. Tam sme si počkali 2 a pol hodiny na vlak Leo Express, ktorý mal odchádzať zo Žiliny do Košíc o 01.12 hodine, pričom meškal 20 minút. Do Košíc sme dorazili o 4.45 hodine. Čiže na ceste sme strávili takmer 9 hodín." 

Treba spomenúť, že Katka cestovala "len" do Košíc. Ak by totiž išla do vzdialenejších miest, či obcí východného Slovenska, musela by si zabezpečiť ďalšiu dopravu, prípadne čakať na ďalšie spoje. 

Katka zažila realitu slovenských
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO: YouTube/Jozef K)

Reakcia železníc

Oslovili sme aj Železničnú spoločnosť Slovenska. "Mrzí nás, ak nedokážeme vyhovieť všetkým, žiaľ, nastavenie spojení vyplýva z dlhoročných pozorovaní tzv. prepravných prúdov cestujúcich a podobné spojenie v sobotu po 18:00 by nebolo veľmi efektívne," uviedla ZSSK. V Žiline ale bola v predmetnú sobotu plná čakáreň ľudí, ktorí sa podobne ako Katka chceli dostať z Bratislavy do Košíc. "Nepopierame, že sa to ojedinele stať mohlo, ale to neznamená, že by to stačilo na naplnenie vlaku počas každej jednej soboty. Navyše, vlaky vo verejnom záujme realizuje ZSSK na základe objednávky štátu, čiže ak si takýto vlak štát objedná a zaplatí, tak ho radi zrealizujeme. Ak máte akýkoľvek konštruktívny návrh na zmenu cestovného poriadku, radi ho privítame,“ uzavrela ZSSK.

Katka zažila realitu slovenských
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ján Zemiar,)

Trasa Bratislava - Košice

Keby niekto zvažoval cestu v sobotu večer z Bratislavy do Košíc autobusom, taktiež si nepomôže. Po 18. hodine ide autobus z Bratislavy do Zvolena o 22.05. Vo Zvolene je prestup na ďalší autobus a v Košiciach ste o 5.05. Ďalší autobusový spoj odchádza z Bratislavy o 22.25 s príchodom do Košíc o 5.45. A je tu ešte jedna možnosť, a to nastúpiť na nočný rýchlik Zemplín s odchodom z Bratislavy o 23.45 s príchodom do Košíc o 5.49, rýchlik ďalej pokračuje cez Michalovce do Humenného. 

 

Viac o téme: Cesta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu