Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chcete sa zdraví a plní energie dožiť 120 rokov? Počúvajte tieto rady!

Zobraziť galériu (4)

RÍM - Aktívny spoločenský život, ktorý stimuluje mozog, správny jedálniček umožňujúci udržať si primeranú váhu, primeraná fyzická aktivita: to je recept na starnutie v zdraví, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Nepríjemná správa pre ženatých a vydaté: Štúdia odhalila zásadný mýtus o ich zdraví

V dnešnom hyper-efektívnom svete, kde sa všetko zrýchľuje, nie je dovolené zostávať pozadu. Krehkosť akejkoľvek povahy sa netrpí a často je len ťažko tolerovaná. To platí aj pre starých ľudí, ktorí tvoria čím ďalej tým početnejšiu vrstvu populácie. Vek však so sebou prináša väčšiu krehkosť a zraniteľnosť, a preto sú seniori vytláčaní zo spoločnosti a zo života. Krehkosť však nie je osudom, ktorý nás nevyhnutne po prekročení 65. roka čaká.

"Treba jasne povedať, že elixír dlhovekosti neexistuje. Starnúť a pritom si udržať dobré zdravie, je však možné, ak čo najviac oddialime nástup krehkosti a zraniteľnosti," vysvetľuje Nicola Ferrarová, predsedníčka talianskej Spoločnosti pre gerontológiu a geriatriu (SIGG). "Krehký starec na prvý pohľad nevyzerá taký zraniteľný, ale funkčnosť jeho organizmu sa postupne zhoršuje: tu si niečo zlomí alebo prekoná chrípku, ale aj smútok môže nezvratne zhoršiť jeho stav," dodáva.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Krehkosť prichádza postupne, bez toho, aby sme si to uvedomovali: myšlienky sú menej jasné, krok je menej pevný, pohyby sú pomalšie a svaly slabnú. Stačí potom maličkosť, aby starý človek prišiel o svoju rovnováhu. Zraniteľnosť sa však môže merať, a tak môžeme zistiť, koľko krokov nás ešte od tejto hranice delí.

"Ak má starý človek problém udržať rovnováhu v stoji, napríklad keď jednu nohu prednoží, ak sa nedokáže ľahko a bez podpory zdvihnúť zo sedadla, ak sa jeho chôdza spomalí na menej ako jeden meter za sekundu, potom v dvoch prípadoch z troch príde do štyroch rokov o svoju sebestačnosť," hovorí viceprezident Talianskej spoločnosti pre geriatrickú kardiológiu Niccolò Marchionni.

....
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Obzvlášť správna chôdza je podstatným faktorom umožňujúcim zistiť stupeň zraniteľnosti, pretože to je aktivita, ktorá veľmi závisí na celkovom stave nervstva a svalov: správna chôdza sa nedarí, ak sa zhorší motorická koordinácia, ako sa to deje zároveň s poklesom kognitívnych funkcií; ak človek trpí zápalom alebo sarkopenickou obezitou, kedy sú svaly prerastené tukom a už nie sú funkčné.

Dobrou správou je, že čas, kedy sa staneme zraniteľnými, nie je daný geneticky, a teda môže byť oddialený. Recept je jednoduchý: aktívny spoločenský život, aby sa stimuloval mozog, zodpovedajúca a nie príliš hojná strava, ktorá je bohatá na výživné látky, pravidelná fyzická aktivita podľa zdravotného stavu. Cieľom je zabrániť tomu, aby sme v starobe prežívali len choroby a utrpenie.

Chcete sa zdraví a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Žiť dlhšie znamená žiť dlhšie v nemohúcnosti? Väčšinou je to tak, ale údaje z rôznych európskych krajín ukazujú, že tu sú výnimky, napríklad Taliansko a Španielsko, kde ľudia žijú v nemohúcnosti kratšiu dobu. Opakom sú Island a Fínsko, kde sa síce žije dlho, ale horšie. Taliansko a Španielsko sú krajiny, kde sa najviac je ovocie a zelenina, zatiaľ čo strava na Islande alebo vo Fínsku má k stredomorskej diéte ďaleko. To svedčí o tom, že si môžeme udržať zdravie do vyššieho veku životným štýlom.

Je potrebné povedať, že sa všetci nestaneme Matuzalemami: ak žijeme zdravo, rovnako neprekročíme maximálnu dĺžku života, ktorá sa zrejme pohybuje okolo stodvadsiatich rokov. "Znamená to však, že sa môžeme dožiť vysokého veku v dobrej fyzickej kondícii a samostatní," zdôrazňuje Niccolò Marchionni. "Stáva sa to stále častejšie: v posledných desiatich rokoch sa v Taliansku počet storočných zvýšil o 300 percent, dnes ich je asi 17-tisíc. A všetci sú čulí a energickí," dodáva.

Viac o téme: ZdravieJedloVekZdravá stravaStarnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu