Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ak máte partnera, treba občas spať na oddelených lôžkach: Tomuto všetkému to pomáha

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Takmer štvrtina manželských párov nezdieľa podľa výskumov spoločné lôžka. Experti usudzujú, že je to pre manželstvo užitočné, píše taliansky denník Corriere della Sera. Po prvé, partneri sa prebúdzajú spokojnejší, pretože môžu spať osem hodín v celku. Pre mnohých je totiž snom, aby sa vedľa nich nikto neprevracal, nekopal či nechrápal.

Podľa Davida Bennetta, manželského poradcu a autora mnohých príručiek, sa partneri, ktorí spia spoločne, budia v priemere šesťkrát za noc. Dopady neustáleho vyrušovania zo spánku na zdravie zahŕňajú zvýšené riziko fyzických a duševných potiaží, ako sú depresie a obezita, ktoré rozhodne neprispievajú k udržaniu zdravého vzťahu. 

Ak máte partnera, treba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Po druhé, sex nie je povinný. Ak sa sex stane rutinou, môže byť obtiažne navodiť tú správnu atmosféru. Spanie na oddelených posteliach odstraňuje riziko, že sa partneri budú cítiť povinní sa milovať alebo že jeden z nich bude musieť odmietnuť toho druhého, vysvetľuje sexuologička Miyoko Rifkinová, ktorá tiež odmieta vášnivé objatia v dobe nočného prebúdzania. K početným výhodám dobrého spánku patrí aj skutočnosť, že organizmus nepotrebuje toľko úsilia na to, aby zostal v dobrej kondícii. Viaceré štúdie preukázal, ako majú osoby, ktoré spia nedostatočne, sklon na hromadenie tuku v centrálnej časti tela. 

Po tretie, partneri si vzťah viac vážia. To, že človek túži po tom, čo práve nemá, platí aj o sexe. "Ak spíme na oddelených lôžkach, je väčšia pravdepodobnosť, že si budeme viac vážiť intimity a fyzického kontaktu, pretože nie je tak ľahké priblížiť sa k partnerovi, ako je to vtedy, keď obaja spíme na jednej posteli. To pomíha udržovať fyzickú stránku vzťahu ako prioritu a bráni to tomu, aby zo vzťahu vyprchala," zdôrazňuje sexuologička a psychoterapeutka Kristie Overstreetová. 

Ak máte partnera, treba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Po štvrté sa zredukujú hádky. Keď sa človek v noci neustále budí alebo sa nevyspí, ľahko sa potom cíti na pokraji síl. Je vysoko pravdepodobné, že potom povie alebo urobí niečo, čo by inak nechcel povedať ani urobiť. "Ak spíme sami, sme ráno čerství a odpočinutí, a to je zásadné pre to, aby sme nemali zlú náladu, a tak sa znižuje pravdepodobnosť konfliktu s partnerom," pokračuje Overstreetová. 

Ak máte partnera, treba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Po piate, máme čas sami pre seba. Ak spíme na spoločnom lôžku každú noc, môže to spôsobiť, že sa vzťah premení na niečo vetché. "Každý z nás potrebuje vlastný priestor a občasné dobré prespanie ďaleko od partnera je práve tým, čo nám pomáha, pretože to dodáva životaschopnosť vzťahu," upozorňuje expert na partnerské vzťahy Chris Armstrong. 

Po šieste, oddelené lôžka zlepšujú komunikáciu medzi partnermi. Každý z nás robí v spánku "čudné" veci, či už je to chrápanie, neustále prevracanie sa alebo rozprávanie zo spánku. Toto rušivé správanie len zvyšuje rozpory vo vnútri páru, ktorého nevyhnuteľným dôsledkom sú potom hádky. "Ak spíme sami, ukončíme toto neustále napätie a zlepšíme vzájomnú komunikáciu. Aj keď oddelené lôžka nemožno považovať za trvalé riešenie, raz za čas môžu byť užitočné," dodáva Armstrong. 

Viac o téme: SexSpánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu