Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Parádny objav v Egypte: Vykopávky ukázali obrovský vplyv gréckej ríše

Zvyšky helenistického gymnázia odhalené v Egypte. Zobraziť galériu (2)
Zvyšky helenistického gymnázia odhalené v Egypte. (Zdroj: SITA/Egyptian Ministry of Antiquities via AP)

KÁHIRA - Nemeckí archeológovia našli v egyptskej provincii Fajjúm gymnázium z helenistického obdobia. Podľa historikov v tejto epoche vlády Ptolemaiovcov gymnáziá zakladali bohatí súkromníci v snahe zvýšiť grécky ráz svojich dedín. Grécky hovoriaci mladí muži sa tam venovali športom, učili sa čítať a písať a zúčastňovali sa filozofických diskusií.

Skupina odborníkov z nemeckého archeologického ústavu pod vedením profesorky Cornelie Romerovej zvyšky po gymnáziu našla v dedine Vatfa, ktorá leží južne od Káhiry v provincii Fajjúm. V tej dobe sa Vatfa nazývala Filoteris. V 3. storočí pred naším letopočtom ju založil Ptolemaios II. a pomenoval po svojej sestre.

V gymnáziu vo Vatfe sa nachádzala veľká spoločenská sála, ktorá bola ozdobená sochami, bola tam takisto jedáleň a nádvoria. Patrila k nemu dvestometrová dráha, ktorá bola dosť dlhá na to, aby sa na nej mohli organizovať preteky. Stavbu obklopovali bohaté záhrady, a poskytovali tak ideálny rámec centru gréckej vzdelanosti.

Zvyšky helenistického gymnázia odhalené
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Egyptian Ministry of Antiquities via AP)

Podľa Romerovej sa v gymnáziách vzdelávali synovia obyvateľov z vyšších kruhov hovoriacich po grécky. Gymnáziá boli vo všetkých väčších mestách helenistického sveta - v Grécku v Aténach, v Malej Ázii v Pergamone a Miléte, v Taliansku v Pompejach. "Gymnáziá v Egypte boli postavené podľa ich vzoru. Aj keď to vo Vatfe bolo menšie, je dôkazom toho, že Gréci mali vplyv nielen v Alexandrii, ale aj na egyptskom vidieku," povedala profesorka Romerová. Pripomenula, že Egypt zahrnul do helenistického sveta Alexander Veľký. Tisíce grécky hovoriacich osadníkov sa usídľovali v Egypte pozdĺž Nílu. Lákala ich ríša vedená Ptolemaiovcami, ktorá ponúkala bohatstvo a mier.

V nílskej delte, najmä v oblasti Fajjúmu, boli zakladané nové dediny, v ktorých žilo miestne aj grécke obyvateľstvo. Boli tam nielen egyptské chrámy, ale aj grécke svätyne. Gréci tiež stavali svoje obľúbené kúpele, ktoré boli miestom stretávania ako pre Egypťanov, tak pre grécky hovoriacich prisťahovalcov. A k tejto gréckej kultúre patrili tiež gymnáziá.

O ich existencii na vidieku sa doteraz vedelo zo zápisníc, ktoré dokazujú, že výstavbu financovali bohatí a vplyvní občania dediny. Gymnázium vo Vatfe je prvá stavba tohto druhu nájdená mimo veľkého mesta. Nemecký tím v tejto lokalite pracuje od roku 2010.

Viac o téme: GymnáziumGréckoAntické GréckoPtolemaiovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu