Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Myslíte si, že rozdiely medzi ženami a mužmi sa zmenšujú? Omyl! Takýmito jazykmi hovoríme

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

NEW YORK - Hoci rodové úlohy v posledných rokoch splývajú a vzťahy osôb rovnakého pohlavia sú lepšie prijímané, pokiaľ ide o lásku ako takú, hovoria muži a ženy stále iným jazykom. Vyplýva to z analýzy viac ako 80-tisíc príspevkov, ktoré čitatelia za posledných 13 rokov poslali do rubriky Modern Love (Moderná láska) amerického denníka The New York Times (NYT). Muži najčastejšie zmieňovali sex a ženy manželstvo, ženy písali o pocitoch a muži o činoch, uviedol denník.

Patríte medzi žiadaných? Ženy a muži odhalili, ako by mal vyzerať ich dokonalý partner

Rozdiel medzi pohlaviami sa podľa neho zreteľne prejavil aj v tom, keď muži a ženy písali o rodine. Muži častejšie používali slová ako otec, otec a syn, zatiaľ čo ženy matka, mamička a dcéra. Vo svojich príspevkoch pritom podľa NYT takmer nepísali o sebe, ale o členoch svojej alebo partnerovej rodiny.

Denník uznal, že príbehy čitateľov síce nepredstavujú reprezentatívny prieskum, aj tak ale podľa neho na podobný vzorec ukazuje niekoľko odborných štúdií. Rodičia v nich uvádzajú, že majú bližší vzťah k dieťaťu rovnakého pohlavia, a to dokonca ešte predtým, než príde na svet. Majú tendenciu tráviť s deťmi rovnakého pohlavia viac času i priať si dieťa rovnakého pohlavia. A deti zasa vzhliadajú k rodičovi rovnakého pohlavia ako ku vzoru pre svoje budúce vzťahy.

Ďalšie prieskumy tiež ukázali, že ženy hovoria o svojich pocitoch viac ako muži a že rodičia používajú širší emočný slovník v prípade dievčat. Chlapcom hovoria, aby neplakali. Chlapcom sa radí, aby vedeli ukázať hnev, dievčatám sa hovorí opak, píše NYT.

Myslíte si, že rozdiely
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Tento vzorec sa podľa denníka ukázal aj v tom, že sa muži vo svojich príspevkoch prejavovali aktívne slovami ako "bomba", "boj", "dať päsťou", ženy opisovali city slovami ako "rozhorčenie", "naštvaná" alebo "zranená" a oveľa častejšie používali slovo "cítiť". Muži síce nepísali o odlišných emóciách, ale spomínali ich menej.

Čo sa týka súboja sex verzus láska, chcú muži aj ženy oboje, povedal NYT rodinný poradca a profesor Minnesotskej univerzity William Doherty. Sexuálna chémia je ale podľa neho pre mužov prvotným impulzom pre nadviazanie vzťahu, zatiaľ čo pre ženy je to vzájomná blízkosť.

Emeritný profesor Kalifornskej univerzity Robin Lakoff ale súdi, že niekdajšia ostrá čiara medzi mužským a ženským správaním sa v dnešnej dobe stiera, či už v rovine emocionálnej, vzťahovej a ďalších. "Ešte v 50. rokoch mohli muži dávať najavo hnev, súperenie a nepriateľstvo a mohli kliať. Ženy mohli dávať najavo strach, smútok a lásku a mohli plakať. V dnešnej dobe, povedzme, panujú ohľadom rodových rolí a stereotypov zmätky," uzavrel Lakoff.

Viac o téme: MužŽenaJazykRozdiely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu