Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Pred 65 rokmi odpálila Británia kópiu bomby, ktorú zvrhli Američania na Nagasaki

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

LONDÝN/PRAHA - Ako tretia krajina sveta, po USA a Sovietskom zväze, vykonala pokusný jadrový výbuch Veľká Británia. V rámci operácie pomenovanej Hurikán odpálila 3. októbra 1952 na ostrovoch Monte Bello pri severozápadnom pobreží Austrálie bombu, ktorá bola kópiou tej, ktorú Američania v auguste 1945 zvrhli na japonské mesto Nagasaki. Jadrový klub sa odvtedy rozrástol na deväť krajín, najnovšie medzi ne pred jedenástimi rokmi vstúpila nevypočítateľná Severná Kórea

Ako prežiť jadrový útok: Čo by mali ľudia robiť, aby sa zachránili

Prvou jadrovou mocnosťou sa 16. júla 1945 stali Spojené štáty, ktoré tiež doteraz ako jediné použili atómovú bombu na bojisku, keď v auguste 1945 zničením Hirošimy a Nagasaki prinútili Japonsko ku kapitulácii v druhej svetovej vojne.

ZSSR otestoval prvú jadrovú bombu v auguste 1949, po Veľkej Británii sa štvrtou jadrovou veľmocou stalo vo februári 1960 Francúzsko, v októbri 1964 sa pridala Maova Čína, v máji 1974 India, v roku 1998 Pakistan a v roku 2006 odpálila prvú jadrovú pumu KĽDR.

Jadrovými zbraňami pravdepodobne disponuje tiež Izrael, ktorý to síce nikdy oficiálne nepriznal, ale ani nedementoval. Podľa dostupných údajov v minulosti spolupracoval na atómovom zbrojení s Juhoafrickou republikou, tá ale po páde apartheidu program zrušila.

Medzinárodné spoločenstvo v nedávnej minulosti podozrievalo z ambícií získať jadrové zbrane i ďalšie štáty, napríklad Irak, Sýriu a najmä Irán. Žiadna z nich sa ale k zostrojeniu funkčnej jadrovej bomby nedostala.

Viac o téme: Jadrová bombaVeľká BritániaJadrový výbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu