Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Za 24 hodín sa predalo 11 miliónov kópií posledného Pottera

Autorka odštartovala predaj poslednej - siedmej knihy osobne v londýnskom Natural History Museum
Autorka odštartovala predaj poslednej - siedmej knihy osobne v londýnskom Natural History Museum (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Kniha Harry Potter and the Deathly Hallows sa stala počas víkendu najrýchlejšie predávanou knihou v dejinách. V pondelok vo večerných hodinách to podľa news.bbc.co.uk potvrdilo britské vydavateľstvo Bloomsbury.

Dielo britskej spisovateľky J. K. Rowling podľa očakávania zlomilo rekordy na oboch stranách Atlantiku s predajom 11 miliónov kópií za prvých 24 hodín. V USA sa za prvých 24 hodín predalo 8,3 milióna kusov. Predaj vo Veľkej Británii dosiahol 2,7 milióna kusov. Kniha sa začala predávať súčasne v 90 krajinách sveta. Predchádzajúcim držiteľom rekordu bola šiesta kniha zo série Harry Potter a Polovičný Princ, ktorej sa v prvý deň predalo deväť miliónov kópií. Autorka odštartovala predaj poslednej - siedmej knihy osobne v londýnskom Natural History Museum, kde 250 kníh aj podpísala.

V júni uplynulo desať rokov od vydania prvej knihy Harry Potter a Kameň mudrcov vo Veľkej Británii. Jej prvé vydanie v angličtine sa na pulty kníhkupectiev dostalo v náklade tisíc kusov. Nasledovali knihy: Harry Potter a tajomná komnata (1998), Harry Potter a väzeň z Azkabanu (1999), Harry Potter a Ohnivá čaša (2000), Harry Potter a Fénixov rád (2003) a Harry Potter a Polovičný Princ (2005).

Odvtedy sa na celom svete predalo vyše 325 miliónov výtlačkov v 64 jazykoch, vzniklo päť filmových blockbusterov a prvé anglické vydanie Kameňa mudrcov sa stalo mimoriadne cenným zberateľským artiklom. Rowling knihu Harry Potter and the Deathly Hallows dopísala v januári tohto roka. Osobný majetok autorky, ktorá napísala prvú knihu zo série ako slobodná matka na podpore, sa v súčasnosti odhaduje na miliardu amerických dolárov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu