Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trpíte týmto otrasným ochorením? Podľa odborníkov existuje účinný spôsob, ako ho poraziť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Niektoré nedávne štúdie ukázali, že joga môže byť užitočná pri potláčaní príznakov depresie. Zatiaľ však nemožno povedať, že ide o jeden zo spôsobov liečby, píše taliansky denník La Repubblica.

Nová štúdia odhalila novodobého zabijaka: V ohrození sú všetci, muži aj ženy, bez rozdielu veku

Vďaka miliónom fanúšikov na celom svete a vďaka skutočnosti, že OSN vyhlásila 21. jún Medzinárodným dňom jogy, sa zdá, že táto tisícročná disciplína je medzinárodne uznávaná pre jej priaznivé účinky. Existuje množstvo štúdií, ktoré dokazujú, že pôsobí proti bolestiam chrbta, zlepšuje držanie tela a pomáha zvládnuť úzkosť a stres. Avšak joga s jej fyzickou a duchovnou praxou má priamy vplyv na stav mysle.

Niektoré nedávne štúdie poukazujú na jej potenciál ako antidepresíva. Z toho vyplýva, že joga pomáha zmierniť príznaky depresie a môže sa považovať za doplnkovú terapiu k tradičnej liečbe. Joga je ako kombinácia fyzického cvičenia a meditácie, ktoré sa zameriavajú na psychickú a fyzickú pohodu človeka, v poslednom čase predmetom štúdií zameraných na meranie jej účinnosti proti depresii.

Joga je vhodná pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Lindsey Hopkinsová z San Francisco Veterans Affairs Medical Center analyzovala účinky hathajogy na 23 amerických veteránov, ktorí sú považovaní za rizikovú skupinu z hľadiska duševných porúch. Veteráni museli trénovať dvakrát týždenne dva mesiace. Na konci programu sa u tých, ktorí mali na začiatku štúdie najvýraznejšie príznaky depresie, tieto symptómy znížili, a to v priamej v závislosti od toho, ako cvičili: čím viac trénovali, tým viac sa príznaky depresie znižovali.

Podobné výsledky boli dosiahnuté u skupiny 52 žien vo veku od dvadsaťpäť do štyridsaťpäť rokov, ktoré trpeli stresom a poruchami príjmu potravy. Polovica z nich cvičila bikram jogu, dynamický program niektorých cvikov z hathajogy. Dokonca aj v tomto prípade mali ženy, ktoré trénovali bikram jogu počas ôsmich týždňov, menej symptómov depresie ako kontrolná skupina, ktorá necvičila. Táto štúdia bola vykonaná na Alliant International University v San Franciscu. To isté pozorovali Maren Nyerová a Maya Nauphalová z Massachusetts General Hospital, ktoré testovali účinnosť bikram jogy v skupine 29 dospelých.

Trpíte týmto otrasným ochorením?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)


Nina Vollbehrová z Centra pre integratívnu psychiatriu v Holandsku predložila výsledky sledovania ľudí, ktorí mali za dvoch rôznych podmienok cvičiť jogu. Bola to skupina 12 ľudí trpiacich chorobou od veku 11 rokov, ktorá praktizovala jogu počas deviatich týždňov. Mieru depresie, stresu a úzkosti na konci tohto obdobia a po štyroch mesiacoch porovnával jej tím s údajmi získanými skôr, ako títo ľudia začali cvičiť jogu. Výskumníci zistili, že príznaky depresie klesli počas cvičenia a tento jav pokračoval niekoľko mesiacov potom. Vollbehrová a jej kolegovia potom zmerali, ako joga a relaxačné techniky, ktoré sa praktizujú doma po odbornej príprave, môžu pomôcť zvládnuť príznaky depresie u 74 detí. Po jedinom týždni cvičenia sa znížili príznaky úzkosti, stresu a depresie a tento stav pretrvával aj po dvoch mesiacoch.

Vedci tvrdia, že ide o predbežné štúdie v malých skupinách, takže nie je možné vyvodiť žiadne dôveryhodné závery. To je dôvod, prečo táto tisícročná indická prax nemôže byť považovaná za skutočný liek pre 300 miliónov ľudí postihnutých depresiami na svete. "Doposiaľ môžeme len odporučiť jogu ako doplnkovú terapiu, ktorá je pravdepodobne účinnejšia spolu so štandardnou liečbou," povedala Lindsey Hopkinsová.

Viac o téme: DepresiaJoga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu