Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zaujímavý výsledok analýzy: Nedávno ľudia zažili najsmutnejší deň za 10 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

WASHINGTON - Ľudia na sociálnej sieti twitter sú najmenej šťastní v pondelok. Priemerné šťastie užívateľov na základe výrazov používaných v príspevkoch analyzujú vedci z Vermontskej univerzity v Spojených štátoch, o ktorých posledných zisteniach napísal server Quartz. Okrem iného sa ukázalo, že tohtoročný 2. október, teda pondelok nasledujúci po masakre, pri ktorej strelec v Las Vegas zavraždil 58 ľudí, bol na twitteri najsmutnejším dňom za takmer desať rokov, ktoré vedci skúmali.

Trpíte týmto otrasným ochorením? Podľa odborníkov existuje účinný spôsob, ako ho poraziť

Počas priemerného týždňa je nálada užívateľov twitteru najhoršia v pondelok, no postupne rastie s blížiacim sa víkendom, najlepšia je v sobotu a potom začne klesať.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Analytický nástroj nazvaný hedonometer podľa hedonizmu, filozofického učenia o slasti ako hlavnom motíve ľudského konania, na rozoznanie šťastia využíva "psychologickú valenciu (hodnotu)" od jednej do deviatich, pridelenú približne 10.000 slovám. Napríklad slovo "happy" (šťastný) má hodnotu 8,30 a "hahaha" 7,94, zatiaľ čo na opačnom konci stupnice je napríklad "crash" (nehoda) s hodnotou 2,60, "war" (vojna) 1,80 alebo "jail" (väznice, uväzniť) 1,76. Hedonometer pracuje s náhodne vybranou vzorkou 50 miliónov príspevkov z každého dňa, čo je zhruba desatina celej dennej komunikácie na twitteri.

Priemerné šťastie v prvom dni pracovného týždňa podľa analýz dosahuje hodnotu 5,96 bodu a v sobotu sa vyšplhá na 6,04 bodu. Celkovo sú najsmutnejšie dni tragických udalostí, naopak dobrá nálada na twitteri panuje cez sviatky, akými sú Vďakyvzdanie či Vianoce. Pondelok po tragickej streľbe v Las Vegas sa minulý týždeň stal vôbec najsmutnejším dňom na twitteri od roku 2008 so skóre 5,77. K najchmúrnejším okamihom posledného roku patrí deň po zvolení Donalda Trumpa do Bieleho domu či dni televíznych debát pred americkými prezidentskými voľbami.

Svet smúti nad obeťami
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Server Quartz poukazuje na to, že výskum amerických expertov nemapuje iba bezprostredné reakcie užívateľov na veľké udalosti, ale umožňuje sledovať všeobecnejšie trendy, ktoré môžu podporiť snahu urobiť ľudstvo šťastnejším. "Pretavuje sa zamestnanosť, mzdy a ekonomický rast v spokojnosť ľudí?" pýta sa publicistický server. "Analýza Vermontskej univerzity naznačuje, že šťastie, aspoň podľa meraní na twitteri, má od konca poslednej hospodárskej recesie klesajúci trend. Ak chceme byť šťastní, dátová veda napovedá, že si možno nekladieme správne otázky," dodal Quartz.

Viac o téme: PondelokAnalýzaTwitter Najsmutnejší deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu