Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci prišli so zaujimavým zistením: Toto o vás prezrádza poloha, v ktorej spíte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Poloha, v ktorej spíte, môže prezradiť veľa vecí o vašom veku, práci, koníčkoch - a tiež to, ako dobre budete odpočinutí. Zistil to nový prieskum, o ktorom informoval spravodajský server Daily Mail.

Najlepšie LIEKY na opicu: Čo robiť a zjesť, aby ste sa rýchlo zotavili

Ukázalo sa napríklad, že tí, ktorí majú vysokoškolský titul, s najväčšou pravdepodobnosťou spia každú noc na ľavom boku, teda v pozícii "ľavoležiaka". Dospelí, ktorí sa najčastejšie uložia každú noc na pravý bok, a sú teda "pravoležiaci", pravdepodobne fajčia a pijú kávu, zistil prieskum medzi 5000 opýtanými.

Tí, ktorí sa pri spaní najčastejšie uložia na bruchu, podľa štatistického výsledku prieskumu radi holdujú alkoholu. A zamestnanci verejných služieb majú problém držať sa jednej polohy a skúšajú celý rad rôznych pozícií, než sa im v niektorej podarí zaspať.

Vedci prišli so zaujimavým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Vypracovanie prieskumu si objednala spoločnosť Sealy, ktorá sa zaoberá výrobou matracov. Prieskum tiež tvrdí, že niektoré polohy môžu zlepšiť kvalitu spania. Vyplynulo z neho, že najviac osviežení a oddýchnutí sa cíti tí, ktorí spia v polohe "morskej hviezdice" - teda na chrbte s rozhodenými nohami a s rukami okolo hlavy.

Tento výsledok trochu nabúral to, čo celé desaťročia odporúčajú odborníci: spať na boku, či už ľavom alebo pravom, pretože tak si človek v noci najlepšie oddýchne.

Vedci prišli so zaujimavým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Poloha na ľavom alebo pravom boku, ktorá napodobňuje fetálnu pozíciu, prispieva k jednoduchému dýchaniu, kedy nič neblokuje dýchacie cesty a telo ľahšie dosiahne hlbokú spánkovú fázu, ktorá telo počas noci regeneruje.

Vedci však tiež odporúčajú spať na chrbte, čo telu umožňuje dokonale sa uvoľniť a bráni bolesti či nepohodliu počas noci alebo po rannom prebudení. Na druhej stranu chrápanie či spánková apnoe sú najčastejšie u ľudí spiacich na chrbte. V jej dôsledku sa ráno môžu cítiť nevyspatí a neodpočinutí.

Viac o téme: ŠtúdiaSpánokOdpočinokPoloha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu