Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kadet zažil na svojom prvom lete horor: Len zázrakom zabránili katastrofe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MELBOURNE - Pilot s lietadlom narazil do pristávacej dráhy, kvôli čomu sa muselo vrátiť naspäť. Závažná chyba mohla mať pre let naozaj katastrofálne následky, napriek tomu sa poškodený stroj vrátil späť do prevádzky. Vinník už za všetko nesie zodpovednosť.

Lietadlo spoločnosti Jetstar Airways, ktoré viezlo 134 cestujúcich z Melbourne do Hobartu, bolo nútené sa otočiť a vrátiť na pristávaciu dráhu, pretože pri prvom štarte o ňu zavadilo chvostom. Incident sa odohral ešte vlani Airbus A320. 

VIDEO Horor na pláži v Portugalsku: Lietadlo zabilo opaľujúce sa dievčatko (†8) a muža (†56)

Technik začul nezvyčajný zvuk a okamžite o tom informoval pilota. Zistilo sa však, že lietadlo by sa mohlo rýchlo vrátiť bez toho, aby sa poškodilo. Pilot však nezvládol riadenie s poškodeným chvostom a stratil kontrolu nad lietadlom. V kabínke sa spolu s ním nachádzal aj kadet, pre ktorého to bol prvý vzlet, výcvikový kapitán a bezpečnostný pilot.

Na chvoste vidno malé poškodenie
Zobraziť galériu (2)
Na chvoste vidno malé poškodenie  (Zdroj: Australian Transport Safety Bureau)

Keď stroj vzlietol, pilot zistil, že jeho rýchlosť je oveľa vyššia ako zvyčajne. To spôsobilo, že počas vzletu lietadlo narazilo do pristávacej dráhy. Kapitána na túto skutočnosť upozornili, v dôsledku čoho sa rozhodol vrátiť sa naspäť na letisko v Melbourne. Na sedadlo pilota zasadol prvý dôstojník a nahradil tak pilota kadeta.

Airbus nakoniec pristál o pol štvrtej poobede bez väčšej škody. Pilot kadet musel absolvovať ešte ďalšie školenia týkajúce sa letu. Chyba bola v tom, že škoda, ktorá bola spôsobená na lietadle, a ktorá mohla mať pre let katastrofálne následky, nebola poriadne nahlásená riadeniu letovej prevádzky v Melbourne. Vyšetrovanie ukázalo, že vinu nesie pilot, ktorého medzičasom prepustili. Lietadlo nemalo žiadne závažné poškodenia a krátko nato sa vrátilo do prevádzky. 

Viac o téme: PilotLietadloNúdzové pristátie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu