Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

K Británii pláva armáda plastových kačičiek!

(Zdroj: Famous)

LONDÝN – A je to tu! K brehom Británie čoskoro dorazí celá flotila umelohmotných kačičiek, ktorá brázdi oceány už 15 rokov. Až 29 tisíc žltých hračiek sa dostalo na šíre more v roku 1992, keď havarovala loď, ktorá ich prevážala.

Odvtedy pláva megakŕdeľ svetovými oceánmi a ich príchod očakávajú obzvlášť nadšene vedci, ktorým by mohli kačičky pomôcť pochopiť niektoré zákonitosti oceánov.

"Kačičky oboplávali severné tichomorie za tri roky. Plávali z miest svojho vypustenia k Aljaške a cez Japonsko naspäť k Severnej Amerike,“ tvrdí oceánológ Curtis Ebbesmeyer. „Bolo to asi dvakrát rýchlejšie ako voda na povrchu oceánu, takže ich volám hyperkačky,“ dodal uznávaný odborník.

Na pobreží Cornish v juhozápadnom Anglicku plastové hračky dorazia ešte toto leto. Po celej ceste budú určite dotlčené a vybielené. Nečudo, veď prešli vodami Arktídy, Tichého i Atlantického oceánu. K Beringovej úžine sa vraj dostali v roku 1995. Do roku 2000 ich pomaly posúvali ľadovce. Niektoré sa vydali k Európe, iné na Havaj, do Indonézie, Austrálie a Južnej Ameriky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu