Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rodičia chceli spraviť peknú FOTO dcérky v múzeu: Túto hlúposť nemohli myslieť vážne!

Poškodenú rakvu musia opraviť Zobraziť galériu (2)
Poškodenú rakvu musia opraviť (Zdroj: profimedia.sk)

SOUTHEND - Snaha rodičov získať čo najzaujímavejšie zábery svojej ratolesti niekedy prekročí hranice zdravého rozumu. Títo dvaja napríklad neváhali svoje dieťa posadiť v múzeu do prastarej rakvy, aby ho v nej mohli odfotiť. Navyše ich vôbec netrápilo, že exponát poškodili a z múzea sa následne potichu vyparili.

Pracovníci múzea Prittlewell Priory v anglickom Southende len tak ľahko nezabudnú na návštevu rodiny, ktorá fotografovala svoje dieťa v osemstoročnej rakve mnícha. Poškodenú rakvu si všimli až po prehliadke a nechápali, čo sa stalo. Odpoveď im dali zábery z bezpečnostnej kamery. Bolo na nich vidieť dvojicu, ktorá nerešpektovala ochranné bariéry, prekročila ich, do pieskovej truhly posadila dieťa a nadšene ho fotografovala. Labilný exponát ich vyčíňanie nevydržal a poškodil sa. Rodinka sa preto z múzea nenápadne vytratila. 

Rakva pred poškodením (dole) a po ňom
Zobraziť galériu (2)
Rakva pred poškodením (dole) a po ňom  (Zdroj: profimedia.sk)

"Rakva má 800 rokov a súčasťou nášho múzea sa stala v roku 1921," hovorí reštaurátorka Claire Reedová, ktorú poverili jej opravou rakvy. "Bola poškodená už predtým. Robili sme všetko pre to, aby sme ju uchovali v čo najlepšom stave. Tvorili ju tri kusy. Nie je preto divu, že takéto zaobchádzanie nevydržala a rozpadla sa ešte viac," pohoršuje sa.

Prominentný synáčik je pekný kvietok: Bol pri demolácii slovenského klenotu

Náklady na opravu exponátu budú síce zanedbateľné, ale v múzeu budú nútení pritvrdiť v bezpečnostných opatreniach. "Ešte dôraznejšie musíme návštevníkov upozorňovať, aby dodržiavali bezpečnostné bariéry a chránili tak naše dedičstvo a históriu," povedala členka mestskej rady pre kultúru Ann Hollandová. V múzeu už na rakvu objednali kryt, aby ju chránili pred bezočivým správaním nedisciplinovaných ľudí. 

Viac o téme: MúzeumRakva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu