Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najťažší muž sveta schudol o 219 kg, po rokoch vstal z postele: Toľkoto chce vážiť

Juan Pedro Franco Zobraziť galériu (2)
Juan Pedro Franco (Zdroj: YouTube/NOTICIAS VIRALES LOS VIDEOS MAS VISTOS)

MEXIKO - Mexičan Juan Pedro Franco, ktorý je v súčasnosti najťažším človekom sveta, vstal po siedmich rokoch prvýkrát z postele. S pomocou lekárov od vlaňajšieho novembra dokázal schudnúť 219 kilogramov. Teraz váži 376 kíl a dúfa, že sa dostane až na zhruba deväťdesiat kilogramov, informoval mexický denník El Universal.

"Juan Pedro už hýbe nohami a cvičí. Dúfame, že čoskoro bude môcť chodiť," uviedol lekár Juan Antonio Castañeda. Ten stojí na čele tímu, ktorý najťažšiemu mužovi sveta pomáha vrátiť sa do normálneho života. "Rád by som riadil auto a chodil do práce. Už teraz sa mi lepšie dýcha, lepšie spím, nemám v noci pocit, že sa topím," povedal denníku El Universal Franco.

Asociácia udeľujúca Guinnessove rekordy poslala Frankovi osvedčenie s titulom najťažšieho žijúceho človeka sveta. Tridsaťtriročný Mexičan priznal, že na takýto rekord nie je pyšný, ale bude vraj rád, keď jeho prípad pomôže ďalším ľuďom s podobnými problémami nájsť odvahu a vôľu ich riešiť. Dodal, že už dostáva listy od ľudí s podobnými problémami.

Keď vlani v novembri Juan Pedro Franco začal v nemocnici v Guadalajare liečbu, vážil 595 kilogramov. Tento rok v máji mu lekári odoperovali tri štvrtiny žalúdka, ktorý mal vtedy kapacitu päť litrov. Zákrokom mu žalúdok zmenšili na objem pohára vody. Aby mohol podstúpiť operáciu žalúdka, musel schudnúť. Podarilo sa mu vďaka špeciálnej liečbe zhodiť 170 kilogramov. Od mája potom schudol zatiaľ ďalších 49 kíl.

Najťažší muž sveta schudol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/Observator TV)

Juan Pedro Franco sa od malička potýkal s obezitou a v 17 rokoch vážil 290 kilogramov. S pribúdajúcimi kilogramami a tiež vraj kvôli zraneniu vo svojich 27 rokoch sa postupne prestal pohybovať a zostal v posteli. Jeho rodina nemala dosť financií na liečbu, ale vďaka medializácii prípadu mu nakoniec pomohol tím lekárov z Guadalajary.

Franco ale stále nemá vyhraté. Aj jeho krajan Manuel Uribe, ktorý bol podľa Guinnessovej knihy rekordov v roku 2007 s vtedajšími 597 kilogramami najhmotnějším človekom na svete, dokázal s pomocou lekárov veľa schudnúť. Zomrel v roku 2014, kedy vážil 394 kilogramov.

Viac o téme: ObezitaJuan Pedro Franco
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu