Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedci dokázali, že jeden TYP cigarety škodí zdraviu viac ako tie ostatné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

COLUMBUS - Fajčiari, ak si myslíte, že je "zdravšie", keď fajčíte ľahké cigarety, hlboko sa mýlite. Podľa vedcov sú totiž ešte horšie než tie normálne s tvrdým filtrom. Najzdravšie je však, prirodzene, nefajčiť vôbec, čím sa vyhnete potrebe riešiť túto dilemu.

Odborníci zistili, že výskyt adenokarcinómu (druh tumoru, ktorý rastie v pľúcach) je čoraz častejší. Naproti tomu iné typy rakovín pľúc zas postihujú ľudí čoraz menej, čo priamo súvisí s tým, že ich čoraz viac prestáva fajčiť. Skupina výskumníkov zo Štátnej univerzity v americkom Ohiu postrehli priamu súvislosť medzi týmto zistením a cigaretami, ktoré sú označované ako "ľahké". Pre upresnenie, to sú tie, ktoré majú malé dierky pri filteri. 

Vedci dokázali, že jeden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Boli tak pomenované preto, aby oklamali fajčiarov a ostatnú verejnosť, že sú zdravšie. Náš výskum však naznačuje jasnú súvislosť medzi pridávaním týchto ventilačných otvorov a rastom výskytu pľúcneho adenokarcinómu za ostatných dvadsať rokov. Ešte viac znepokojujúci je ale fakt, že tieto dierky sú pridávané do prakticky všetkých cigariet ešte aj dnes," vysvetlil vedúci štúdie Peter Shields. 

Vedci dokázali, že jeden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ventilačné otvory menia spôsob, akým je tabak spaľovaný, v dôsledku čoho sa produkuje viac karcinogénov. Tie potom zasahujú pľúca hlbšie než zvyčajne, čo môže vyústiť až do vzniku adenokarcinómu. Experti svoje zistenia publikovali v magazíne Journal of the National Institute. Trvajú na tom, že ventilačné otvory na cigaretách by mali byť zakázané. 

Viac o téme: CigaretyFajčenieRakovina pľúc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu