Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Neviete prestať fajčiť? Toto sú najhoršie CHYBY v boji proti nikotínovej závislosti

Ilustračné foto Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Odložiť cigaretu je záväzok, ktorý vyžaduje vôľu, úsilie a utrpenie. Zásadnou chybou, ktorej sa musíme vyvarovať, je neveriť si. "Za žiadnu cenu si nesmieme hovoriť, že to nedosiahneme, alebo že potrebujeme pomoc. Je veľmi dôležité veriť svojej intuícii. Ak chce fajčiar radšej prestať fajčiť naraz a nie postupne, nech tak urobí. Na to neexistuje jednotné pravidlo," zdôrazňuje Brigitte Métadieuová zo združenia Charonne, ktoré pomáha závislým osobám.

Boom v USA: Žena prišla s tvrdením o zákernej droge, ktoré sa nebude odborníkom páčiť

Odvykanie je výzva, ktorá vyžaduje podporu okolia. "Nesmiete počúvať porazenecké názory svojho okolia, napríklad osobu, ktorá vám radí dať si cigaretu, pretože ste nervózny," hovorí expertka. Môžete aj požiadať niekoho tretieho, aby vám na začiatku odvykania robil kouča. "Prvý mesiac je veľmi ťažké obdobie, cigareta chýba a morálka môže klesať. Ak toto obdobie prekonáte, máte v priemere 85-percentnú šancu, že vydržíte nefajčiť," upresňuje ďalej špecialistka, ktorú cituje francúzsky denník Le Figaro.

"Zásadnou chybou je myslieť si, že keď ste prekonali závislosť na nikotíne, prekonali ste všetky prekážky. Bývalý fajčiar nikdy nebude nefajčiarom. Cigareta sprevádza mnoho ľudí po celý život," hovorí expert na odvykanie od fajčenia Joseph Osman z Národného úradu pre zdravie. Musíme si byť vedomí toho, že fajčenie predstavuje tri závislosti: prvá je fyzická, teda závislosť na nikotíne, druhá je rituálna a tretí je afektívna. Musíme potlačiť všetky tri, aby sme dokázali cigaretu odložiť.

Neviete prestať fajčiť? Toto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V čase po vysadení cigariet sa spomaľuje metabolizmus, teda vydávame menej kalórií, čo platí hlavne o ženách. Výsledkom je viac či menej výrazné zvýšenie hmotnosti. "Počas roka sa tá nadváha vyrovná. Nikotín znižuje chuť do jedla, preto je vhodné pri odvykaní od fajčenia používať náhradky, ako sú náplasti alebo žuvačky. To obmedzuje váhový prírastok," pripomína Métadieuová.

Odborníčka radí dávať si pozor na to, čo jeme, napríklad nahradiť biele pečivo celozrnným, obmedziť konzumáciu syra a dávať prednosť proteínom, ktoré viac zasýtia.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

V spoločnosti potom Métadieuová radí vyhnúť sa označeniu "bývalý fajčiar" a radšej sa vyhlasovať za nefajčiara. "Nezabudnime, že nikto nebude ponúkať cigaretu tomu, kto nikdy nefajčil, zatiaľ čo niektorí môžu bývalého fajčiara pokúšať," hovorí.

Pokiaľ ide ale o návštevy miest, kde sa fajčí, experti nie sú zajedno. Ak sa cítime schopní čeliť pokušeniu, prečo by sme mali zostávať doma? "Prvé štyri týždne je závislosť ešte silná a ísť do spoločnosti, kde sa pije alkohol, znamená zjavne pascu, ktorá môže otriasť naším odhodlaním," pripomína Métadieuová. Ak nechceme zostať odrezaní od sveta, môžeme navštevovať múzeá, kiná či divadlá.

Neviete prestať fajčiť? Toto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Niektorí ľudia, ktorí prestali fajčiť pred mnohými mesiacmi či rokmi, si niekedy dajú jednu dve cigarety na večierku alebo na dovolenke. Čo tým riskujú? V danej chvíli nič, ale oveľa horšie je to potom. "Nie je to fajčiar, kto rozhoduje, ale jeho mozog. Nikotínové receptory miznú počas prvého mesiaca bez tabaku, ale akonáhle si bývalý fajčiar zapáli, dožadujú sa svojej dávky," varuje Joseph Osman.

Naopak je zbytočné si pri najmenšom poklesku nadávať. Experti sa zhodujú, že odvykanie od fajčenia vyžaduje trpezlivosť a vytrvalosť. "Musíte sa stále chváliť, to vám dá energiu pokračovať. A ak to znamená počítať dni bez cigarety, počítajte ich," vyzýva Métadieuová.

Viac o téme: ZávislosťCigaretyFajčenieNikotínOdvykanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu