Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vyjadrenia hygienika vyvolali vášnivé diskusie: Rastie s e-cigaretou chuť na „skutočné“ fajčenie?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - E-cigarety sú vstupnou bránou k fajčeniu, naznačil hlavný hygienik USA ešte koncom minulého roku v správe, v ktorej požaduje sprísnenie regulačných opatrení pre elektronické alternatívy cigariet. Rozvíril tak vášnivú diskusiu a zdvihol viaceré obočia. Nie všetci sa s jeho názorom stotožňujú.

Postrach alebo pomôcka?

Naozaj rastie s e-cigaretou chuť na fajčenie? Podľa hlavného hygienika USA Viveka Murthyho áno. Svoju obavu vyjadril v správe z decembra 2016, kde upozorňuje na nebezpečenstvo vejpovania medzi mládežou. Tvrdí, že nikotín, hoci aj vo forme tekutej náplne a inhalovaný ako aerosól, mladých používateľov e-cigariet časom privedie k "skutočnejšiemu" fajčiarskemu zážitku, ku klasickým cigaretám. Jeho kritika neostala bez odozvy, tá však prekvapivo neprišla od tabakových koncernov, ale z akademických kruhov.

E-cigarety sú účinné, zbavia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tím dvoch profesorov z Univerzity v Bufallo a Michiganskej univerzity v článku publikovanom v magazíne o drogovej a alkoholovej závislosti označil výsledky decembrovej štúdie za manipuláciu s faktami. Vedcom prekáža, že Murthy sa opiera o dohady, ako aj fakt, že striktnejšie zdanenie e-cigariet by mohlo negatívne zasiahnuť ich reálnu cieľovku, teda nie mládež, ale dospelých fajčiarov, ktorí tak prídu o možnosť voľby menej rizikovej formy svojho zlozvyku a naďalej budú otravovať vzduch sebe aj okoliu fajčením.

Za problematické považuje článok najmä povrchné vyhodnocovanie dát. "Najmenej jeden šluk z cigarety v priebehu posledného polroka sa už vyhodnocuje ako fajčenie, pritom to môže znamenať, že človek experimentujúci s vejpovaním chce iba porovnať rozdiel medzi e-cigaretou a cigaretou, nie to, že pri fajčení ostane," povedal jeden z autorov článku, profesor Lynn Kozlowski pre portál DailyScience.

Vyjadrenia hygienika vyvolali vášnivé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Pomyselné hádzanie elektronických cigariet a iných bezdymových náhrad fajčenia do jedného vreca s cigaretami prinesie viac škody ako úžitku, domnievajú sa profesori. Podľa nich môže zvýšiť podozrievavosť dospelých fajčiarov voči rizikovosti e-cigariet a pokiaľ by sa pritvrdila politika ich zdaňovania, už existujúci fajčiari tak budú mať o zas o jednu prekážku viac na ceste k bezpečnejšiemu prijímaniu nikotínu. 

Koniec cigariet, ako ich poznáme?

Zostup fajčenia je napriek rastúcej osvete zdravého životného štýlu zanedbateľný. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie je ešte stále vo svete viac ako 1, 1 miliardy fajčiarov. Ide o zlozvyk, ktorého sa nezbavuje ľahko, iba štyrom percentám fajčiarom sa podarí úplne sa vzdať cigariet bez odvykania pod lekárskym dohľadom.

Vyjadrenia hygienika vyvolali vášnivé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Elektronické cigarety predstavujú voľbu pre zvyšných 96 percent fajčiarov, ktorí plánujú holdovať fajčeniu aj naďalej, no s väčším ohľadom na zdravie seba a okolia. Mechanizmus e-cigarety to umožňuje – tým, že užívateľ inhaluje aerosól namiesto cigaretového dymu, množstvo škodlivín eliminuje na mizivé 1 percento. Je totiž preukázané, že za ochorenia súvisiace s fajčením môže hlavne dym obsahujúci tisícky látok a viac než 50 preukázaných karcinogénov, nie samotný nikotín. Pokiaľ fajčiar úplne prejde na bezdymové produkty, riziko je v porovnaní s cigaretou zanedbateľné.

Tabakové firmy stavili na budúcnosť bez dymu

Súčasnou snahou tabakových spoločností je odpovedať na rastúci dopyt po zodpovednejšom prijímaní nikotínu, vyvíjať čoraz sofistikovanejšie bezdymové produkty a spraviť ich dostatočne lákavými pre fajčiarov, aby ich primäli konvertovať. Jedným z  najnovších riešení, ktoré prichádzajú aj na stredoeurópsky trh, je nabíjateľné zariadenie s tabakovými tyčinkami.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pomocou špirály sa zahrievajú, a vďaka absencii spaľovania nedochádza k tvorbe popola ani cigaretového dymu. Dáva fajčiarom pôžitok z chuti prírodného tabaku a napĺňa proklamované posolstvo svojho výrobcu o budúcnosti bez dymu. Rozhodnutie, či budú produkty so zníženým rizikom dobre dostupné pre fajčiarov so snahou zvoliť bezpečnejšiu alternatívu, je však aj v rukách zákonodarcov.  

Viac o téme: FajčenieElektronická cigaretaMýtus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu