Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci zistili, prečo si muži nikdy nechcú priznať, že sa mýlili: Nie je to ich chyba

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PASADENA - Ak ste žena, do výmeny názorov s mužom sa radšej nepúšťajte, aj keby ste mali tie najlogickejšie argumenty. Málokedy vám dá za pravdu a bude sa tváriť, že spravodlivosť je na jeho strane. Bohužiaľ, s týmto stereotypom súhlasia aj vedci, ktorí naň majú biochemické vysvetlenie.

Muži si málokedy vedia priznať chybu a podľa vedcov za tento „hendikep“ môže testosterón. Márne budete na nich zvyšovať hlas či dupať nohami a zatínať päste. Oni sú skrátka presvedčení, že majú pravdu.

Láska je vec chémie: Či sa k sebe partneri hodia, môže dokázať práve takáto maličkosť!

„Silnejšie“ pohlavie má tendenciu obviňovať ženy. Podľa Elitedaily.com za to môže vysoká hladina testosterónu, hormónu víťazstva. U mužov navodzuje dojem neomylnosti, potvrdili výskumníci z kalifornského vedecko-technického inštitútu Caltech (Wharton School) v novej štúdii.

Vedľa ako jedľa!

Vedci zadali účastníkom experimentu úlohy, v ktorých museli riešiť hlavolamy. Tí s vyššou nameranou hladinou testosterónu mali dojem, že určite odpovedali správne, hoci to tak v mnohých prípadoch nebolo.

Vedci zistili, prečo si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Experimentu sa zúčastnilo 243 mužov, z ktorých niektorí dostali dávku testosterónu v umelej podobe a iní len placebo. Paradoxne, testosterónová kontrolná skupina dopadla v experimente horšie – mala tendenciu prvoplánovo a rýchlo zvoliť nesprávnu odpoveď bez dlhého premýšľania. Vedci hovoria, že za to môže zvýšený pocit sebadôvery vďaka testosterónu. Rada pre ženy znie: ak vás neodolateľne priťahujú najsebavedomejší muži, ktorí dávajú svoju dominanciu jasne najavo, možno si koledujete aj o vzťahové problémy.

Viac o téme: HádkaHlavolamTestosterón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu