Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mala len 18 rokov, no vyzerala ako starena: FOTO ženy, ktorá trpela strašným syndrómom

Ontlametse Phalatseová Zobraziť galériu (3)
Ontlametse Phalatseová (Zdroj: SITA)

PRETORIA - V Juhoafrickej republike zomrela v 18 rokoch žena, ktorej bol ako vôbec prvej černoške v JAR diagnostikovaný syndróm predčasného starnutia. Lekári jej pôvodne nedávali nádej, že sa dožije 14 rokov.

Ontlametse Phalatseová bola v JAR veľmi známa, a ako prvú pacientku s progeriou ju tam prezývali Prvá dáma. Známa sa stala vďaka dokumentárnemu filmu, ktorý bol natočený o jej živote. Využila svoju "slávu" k povzbudzovaniu ľudí k aktívnemu životu.​

Mala len 18 rokov,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Verejne sa slávili míľniky jej života, napríklad 16. narodeniny, účasť na maturitnom plese a nakoniec i osemnáste narodeniny, ktoré s ňou slávil aj prezident Jacob Zuma. Ten sa teraz pripojil k tým, ktorí prejavili sústrasť rodine a Phalatseovú v nej označil za "mimoriadne dieťa Juhoafrickej republiky".

Mala len 18 rokov,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Progeria, čiže syndróm predčasného starnutia, sa u detí môže prejaviť už v 18. mesiaci života. Chorí sa dožívajú maximálne 20 rokov, v priemere len 13 až 15 rokov. Symptómom je urýchlený rozvoj stareckého vzhľadu, takže chorí môžu vyzerať aj ako osemdesiatročné osoby. Rozvíjajú sa u nich choroby typické pre starobu, plešatia, zastavuje sa rast. Najčastejšími príčinami úmrtí sú mŕtvice alebo infarkt. Proti ochoreniu, ktoré postihuje jednu zo štyroch miliónov osôb, nie je známy žiadny liek.

Viac o téme: ProgeriaJARPredčasné stárnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu