Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci vyvrátili rozšírený mýtus: S diétami je to úplne inak, než si myslíte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SYDNEY - Pokiaľ ide o diéty, máme tendenciu sa sústrediť na to, čo by sme nemali robiť, alebo čo robíme zle - nejesť toto, jesť menej, toto je lepšie. Nielen že je to mätúce, v drvivej väčšine je to aj negatívne a negativistické. Jedlo a jeho konzumácia by mali byť - rovnako ako snaha udržať si dobré zdravie - príjemnou a pozitívnou súčasťou života. Dobrou správou je, že niektoré návyky z oblasti životného štýlu, o ktorých ste si mysleli, že pre vás sú zlé, môžu byť oveľa lepšie, než sami tušíte.

Jeden z najčastejších výrazov, ktoré počujú diétni poradcovia od svojich klientov, je, že sa prehrešili. Nie, nikoho nezavraždili ani neokradli, len zjedli pár vecí, ktoré by podľa svojho diétneho plánu jesť nemali. Pokiaľ ide o stravu, veci nemusia byť perfektné. Je lepšie, keď sú dôsledné. To znamená, že príležitostná maškrta alebo kalorickejšie jedlo nie sú problém, poznamenal spravodajský server news.com.au.

Výskum, ktorý skúmal vplyv dlhodobého obmedzovania príjmu kalórií, preukázal, že jesť príležitostne viac kalórií je výhodné, pretože si telo nezačne myslieť, že hladovie a pokračuje v spaľovaní kalórií. Takže ak si občas doprajete niečo, na čo máte chuť - kúsok torty alebo pár pohárikov vína - žiadnu škodu to nenapácha. 

Vedci vyvrátili rozšírený mýtus:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Uhľohydráty by nemali byť škaredé slovo. Ľudia držiaci neustále diéty sú často veľmi prísni na ich príjem. Pre tých, ktorí chcú v prvom rade schudnúť, je obmedzenie príjmu rafinovaných uhľohydrátov dobrým krokom. V opačnom extréme však chronicky nízky príjem uhľohydrátov môže viesť k únave, podráždenosti, zápche či nižšiemu spaľovaniu tukov, pretože telo spomalí metabolizmus kvôli tomu, čo sa dá najlepšie opísať ako "nedostatok paliva". 

Mnohí z nás vedú neaktívny život a je jasné, že potrebujeme menej uhľohydrátov, ako sa kedysi odporúčalo. Ale jesť ich čím ďalej tým menej, nie je riešením. Takže ak neustále strážite príjem uhľohydrátov, a pritom vám sú šaty stále malé, možno je načase prihodiť párkrát za deň nejaký ten plátok chleba, kúsok ovocia či zemiaky. 

Vedci vyvrátili rozšírený mýtus:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pokiaľ ide o alkohol - nie, naozaj to nie je príležitostný pohár vína, čo je spojené s nárastom hmotnosti a so zvýšeným rizikom niektorých ochorení. Oba tieto problémy spôsobuje skôr pravidelné pitie značného množstva alkoholu. A niektoré typy alkoholu vrátane červeného vína bohatého na antioxidanty sú spájané s úpravou hladiny cholesterolu. Takže sa nemusíte úplne zriekať obľúbeného pohára vína; stačí len naliať si občas a primerane veľký (či skôr malý) pohárik. 

Vedci vyvrátili rozšírený mýtus:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Keď si zvyknete na pravidelné cvičenie, na jeho štruktúru a rutinu tak, že sa stane každodennou súčasťou vášho života, môže ísť o návykovú činnosť odmeňujúcu sa dennou dávkou endorfínu. Zároveň ale podobne silný zvyk môže vyvolať pocity viny, ak si chcete urobiť pauzu. Pokiaľ však ide o výkon a zotavenie svalov, bez odpočinku to nejde. To znamená, že v deň, keď sa vám naozaj nechce ísť do posilňovne alebo na pravidelný jogging, bude lepšie si trochu pospať a jedeň deň vynechať. Telo vám dokáže samo povedať, kedy potrebuje odpočinok. Len ho treba vedieť počúvať. 

Viac o téme: Diéta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu