Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

TOP krajiny, kde sa žije najlepšie: Ďalší slovenský pád, predbehli nás aj susedia

Bolesti hlavy sú veľmi nepríjemné, zbavte sa ich čo najskôr! Zobraziť galériu (2)
Bolesti hlavy sú veľmi nepríjemné, zbavte sa ich čo najskôr! (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vynikajúco sa majú Švajčiari, Kanaďania, Briti či Nemcia, sťažovať sa nemôžu ani Česi. Ako sa ale žije na Slovensku? Pozitívne správy nemáme - do rebríčka krajín prestížneho amerického portálu sme sa ani nezmestili.

Zoznam zverejnil magazín U.S. News & World Report. Hodnotil v nich osemdesiat krajín podľa deviatich kritérií, medzi ktoré patrila kvalita života, otvorenosť pre podnikanie, kultúrny vplyv či moc. V Top desiatke krajín sa umiestnilo až šesť európskych štátov - najlepšie sa majú ľudia vo Švajčiarsku, krajine, ktorá v rebríčku debutovala. Vysoko bol hodnotený najmä progresívny sociálny systém, ochrana ľudských práv či prostredie priaznivé pre obchod.

Z trónu pritom zosadila Nemecko, ktoré kleslo na štvrtú pozíciu. Sťažovať sa ale nemôžu ani obyvatelia Veľkej Británie, Švédska, Francúzska či Nórska. 

Nelichotivé (ne)umiestnenie Slovenska je v kontraste so situáciou Česka. Naši západní susedia sa v zozname posunuli o jedno miesto vyššie na 37. priečku. Krajina, s ktorou sme hodnú chvíľu zdieľali históriu, získala vysoké hodnotenie napríklad za kvalitu života či občianstvo. V rebríčku majú zastúpenie aj Poliaci a Maďari.

Pokles zaznamenali ako Spojené štáty, tak aj Rusko. Američania sa prepadli zo štvrtého miesta na sedmičku najmä kvôli zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta, Rusi si pohoršili z 24. priečky na 27. miesto.

Desať krajín, kde sa žije najlepšie:

  1. Švajčiarsko
  2. Kanada
  3. Veľká Británia
  4. Nemecko
  5. Japonsko
  6. Švédsko
  7. Spojené štáty
  8. Austrália
  9. Francúzsko
  10. Nórsko
Viac o téme: Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu