Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mladík sa vybral na more s navigáciou na iPade: Keď sa stratila wifi, stala sa pohroma

Loďka skončila pod hladinou Zobraziť galériu (2)
Loďka skončila pod hladinou (Zdroj: Facebook)

LONDÝN - Mladý Brit si myslel, že vydať sa na more so svojou loďou, ktorá pamätá ešte druhú svetovú vojnu, je dobrý nápad. Použil pritom navigáciu, a to bol nápad ešte horší. Bez wifi pripojenia totiž nie je ani žiadny systém na určenie polohy.

David Carlin dostal chuť zaplávať si na svojej starej lodi dlhej pätnásť metrov. Odvliekol ju teda do prístavu a vydal sa na plavbu po pobreží severného Aglicka. Keďže ale plavidlo nemá kompas, zobral so sebou iPad, ktorý má navigáciu. Tá ho aj chvíľu navigovala, lenže potom sa stratilo wifi pripojenie a mladík sa dostal do úzkych. Navyše bola hustá hmla, takže sa to nemohlo skončiť inak než tak, že Angličan, ktorý je mimochodom námorným kapitánom, so svojou bárkou narazil do trajektu. 

S manželkou Hannah
Zobraziť galériu (2)
S manželkou Hannah  (Zdroj: Facebook)

Carlinova loď sa okamžite začala potápať a jej majiteľ bol tak nútený vyslať núdzový signál mayday. Plavidlo bolo do polhodiny pod vodou, Davidovi a jeho spoločníkovi sa ale našťastie nič nestalo, pretože dovtedy pre nich stihli prísť záchranári. 

Mladík sa vybral na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Incident sa však nezaobišiel bez krutých následkov; Carlinovi úrady za porušenie námorných zákonov udelili pokutu vo výške 3000 libier (3515 eur). "V prvom rade som veľmi prekvapený, že k tejto nehode, ktorá mohla mať omnoho tragickejšie následky, vôbec došlo. Loď totiž viedol skúsený profesionálny kapitán, ktorý ale v tomto prípade absolútne zlyhal," uviedol Gwen Lancaster z Námornej a pobrežnej stráže Morského úradu v Hulle. 

Viac o téme: Navigácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu