Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Priehrada na pokraji zrútenia: Vedci varujú pred katastrofou horšou, ako atómová bomba

Priehrada v Mosule
Priehrada v Mosule (Zdroj: youtube/afp)

MOSUL - Odborníci varujú, že priehrada v irackom Mosule sa nachádza na pokraji kolapsu a už len jej čiastočné prelomenie by mohlo vyvolať vlny vysoké až 25 metrov. Ak sa zlomí, v ohrození sú životy siedmich miliónov ľudí. Ak by sa zrútilo hoci len 26 percent hrádze, nenašla by sa rovnako katastrofická povodeň porovnateľná s veľkosťou 4400 olympijských bazénov.

FOTO Skutoční hrdinovia: Slováci operujú v samotnom pekle Daeš, mrazivé odkazy z bojiska!

Sto minút po prelomení by podľa portálu metro.co.uk zasiahla Mosul 25-metrová vlna a o tri a pol dňa neskôr by zničila Bagdad vlna vysoká osem metrov. Mestá, dediny a poľnohospodárska pôda pozdĺž 434 míľ dlhej rieky Tigris by boli podľa vedeckého centra Európskej komisie zaplavené a infraštruktúra zničená.

Priehrada sa nachádza 37 míľ od Mosulu, kde iracké sily v súčasnosti bojujú s teroristickou organizáciou Daeš. Hrádza sa dostala v posledných 18 mesiacoch pod ochranu talianskych a kurdských vojakov, zatiaľ čo technici pracujú na jej záchrane. Opravy financované Svetovou bankou, ktoré má na starosti talianska firma Trevi, si vyžiadajú viac ako 280 miliónov eur.

Mohlo by vás zaujať:
Závideniahodné VIDEO: Toto by chcel zažiť určite každý z nás!

Vedci ale varujú, že opravy sú iba dočasné a ľudia by sa mali pripraviť na evakuáciu. "Je to len otázka času. Bude to horšie, než zhodenie atómovej bomby na Irak," uviedol pre televíziu Al-Džazíra Nadhir al-Ansari, profesor na technickej univerzite vo švédskom Lulea. "Bez ohľadu na to, koľko injektáže a opráv spoločnosť urobí, môže predĺžiť životnosť priehrady, ale to katastrofu len oddiali," dodal.

Skupina odborníkov, ktorá sa stretla v Ríme, teraz zvažuje dve možnosti: pokračovať s dočasnými opravami alebo postaviť úplne novú priehradu. Konečné rozhodnutie zatiaľ ešte nepadlo. S výstavbou priehrady sa začalo v roku 1981, ale k jej erodovaniu prišlo už pri plnení v roku 1985.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu