Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Päť otázok a odpovedí, ktoré by ste mali poznať, kým prídu povodne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Podľa hydrometeorológov už niekoľko dní platia, najmä na severe Slovenska, výstrahy pred povodňami. Kým sa hovorí „len o malých škodách na majetku“ je dobré vedieť, aké máte možnosti, ako sa pred veľkou vodou chrániť.

Mnohí ľudia si z obavy pred povodňami nechávajú poistiť dom. Podľa odporúčaní poisťovne Union je dobré vedieť, za akých okolností je poistenie možné a na čo všetko sa vzťahuje.

Klimatológ o najmrazivejších zimách: FOTO Keď sa Dunaj mení na ľadové pole

Kedy dom nie je možné poistiť?

Pred povodňami a záplavami si dom nemôžete dať poistiť v prípade, ak je v oblasti vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity alebo 2. stupeň povodňovej aktivity so stúpajúcou hladinou vodného toku alebo ak za posledných desať rokov vznikla na poisťovanom rodinnom dome či byte škoda v dôsledku povodne alebo záplavy viac ako raz.

Akú výšku škody poistenie kryje?

Poistený majetok je krytý do limitu 100-tisíc eur, čo je spoločný limit pre hnuteľný a nehnuteľný majetok.

Existujú územia, kde sa poistka nedá uzatvoriť, lebo je priveľmi riziková?

Poisťovňa nerozlišuje „povodňové územia“, ale výskyt povodní na danom mieste. Zaujíma ju, či za posledných desať rokov vznikla na poisťovanom rodinnom dome alebo byte škoda v dôsledku povodne alebo záplavy viac ako raz.

Aká poistka je vhodná, aby plnenie nebolo pre rodinu len symbolické?

Ľudia veľakrát podceňujú hodnotu svojho majetku. Na svoj majetok našetrili až za niekoľko rokov, avšak katastrofická udalosť vezme všetko v sekunde. Rovnako, ak kupovali alebo stavali nehnuteľnosť pred desaťročím, tak za tú istú sumu by v súčasnosti kúpili iba menší byt alebo dom. Je dôležité, aby si človek správne určil svoju poistnú sumu. Pred uzavretím poistky je vhodné pozrieť si napríklad stránky realitných kancelárií, aby človek vedel, koľko približne stoja podobné nehnuteľnosti v jeho okolí. Ak býva v byte, pomôže Kalkulačka hodnoty bytov od Inštitútu pre finančnú politiku. Zariadenie trojčlennej domácnosti v trojizbovom byte má hodnotu od 25-tisíc eur.

Na čo všetko sa to vzťahuje? Pivnica, počítač v izbe, chladnička alebo koberce?

Poistenie domácnosti sa vzťahuje na všetko zariadenie domácnosti od najnovšieho mobilného telefónu alebo tabletu, cez športové vybavenie, až po poslednú ponožku.

Päť otázok a odpovedí,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

 

Viac o téme: PoistenieZáplavyPovodne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu