Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Transvestita (25) je hitom afrického internetu: Jeho tvár voskovej bábiky obletela svet

Bobrisky bojuje za práva ľudí, ako je on Zobraziť galériu (6)
Bobrisky bojuje za práva ľudí, ako je on (Zdroj: Facebook)

LAGOS - V Nigérii sa homosexualita trestá 14 rokmi väzenia, to však nezabránilo transvestitovi nazývanému Africká Barbie v tom, aby sa stal celebritou a hviezdou sociálnych sietí. Dvadsaťpäťročný Okuneye Idris Olarenwaju vystupuje na Snapchate ako Bobrisky. Na svojich stránkach opisuje luxusný život s anonymným bohatým obchodníkom z Lagosu.

"Ľudia ma milujú, pretože som pravdivý," vysvetľuje vo svojom apartmáne v štvrti Lekki, kde žije nová lagošská buržoázia. Bobrisky je štíhly, má úzke ramená a svoje vlasy v štýle afro si pomáduje. Nosí ružové tričko a priliehavé červené nohavice vyzdobené v úrovni vrecka Mickey Mousom. To je jeho slávnostný oblek. 

Transvestita (25) je hitom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Idris mal dvanásť rokov, keď sa prvýkrát nalíčil. "Miloval som vzhľad svojej matky. Človek musí trpieť, aby bol krásny," hovorí. Koncom októbra jeho tvár voskovej bábiky obletela nigériský internet. Jeden z poradcov prezidenta Muhammada Buhariho a riaditeľka marketingovej spoločnosti Alder Consulting sa odmietli objaviť po jeho boku počas diskusie na sociálnych sieťach. "Prítomnosť Bobriskyho na túto udalosť bohužiaľ vrhla tieň," uviedla firma. Poradca prezidenta Bashir Ahmad nakoniec na stretnutie nedorazil a vyhlásil, že nemá čas. 

V Nigérii transvestiti takmer neexistujú a gejovia sú tam diskriminovaní a pravidelne sa stávajú obeťami násilia. Preto sa neprejavujú ani na verejnosti. Nigérijská spoločnosť je veľmi konzervatívna a nábožensky založená. 

Transvestita (25) je hitom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Transvestita (25) je hitom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Po tomto škandále si Bobrisky získal imidž rebela a nechtiac sa stal obhajcom práv homosexuálov. Je to veľmi nebezpečná úloha v krajine, kde dal v roku 2014 bývalý prezident Goodluck Jonathan schváliť zákon zakazujúci nielen svadby homosexuálov, ale aj spolužitia medzi osobami rovnakého pohlavia. Podľa zákona sa milostný vzťah medzi osobami rovnakého pohlavia trestá desiatimi až štrnástimi rokmi väzenia. 

FOTO, ktoré vám vyrazí dych: Bol som chlpatý námorník, teraz je zo mňa sexi blondínka

Okuney bojuje za občianske práve, ale zatiaľ je v Nigérii výnimkou. Doteraz tam nikto nebol kvôli homosexualite odsúdený, ale zákon vytvára ovzdušie strachu, súdi expertka na tieto otázky Wendy Isaacková z medzinárodnej mimovládnej organizácie Human Rights Watch. "Zákon dal príležitosť polícii a obyvateľstvu vymáhať peniaze od ľudí, ktorých považujú za lesbičky, gejov, bisexuálov a transgender osoby."

Transvestita (25) je hitom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Transvestita (25) je hitom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Bobriskyho tí, ktorí ho urážajú, nezaujímajú. Radšej sa sústreďuje na vytvorenie svojho kanála na serveri Youtube, kde chce dávať rady ohľadom líčenia. "Nepotrebuje viesť žiadne hnutie. Ľudia ako on ale o týchto problémoch zahajujú diskusiu. Je aktivistom, aj keď si toho sám nie je vedomý. Taká je moc popovej kultúry," povedal riaditeľ nigérijskej mimovládnej organizácie Iniciatíva pre rovnaké práva, Olumide Femi Makanjuola. 

Viac o téme: NigériaTransvestitaBobrisky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu